Ocena filma: Trinajst življenj

Trinajst življenj (Thirteen Lives) je film režiserja Rona Howarda o resnični zgodbi reševanja mlade ekipe nogometašev iz tajske jame Tham Luang, ki se je zgodilo leta 2018
Trinajst življenj (Thirteen Lives) je film režiserja Rona Howarda o resnični zgodbi reševanja mlade ekipe nogometašev iz tajske jame Tham Luang, ki se je zgodilo leta 2018 Foto: on amazon

Trinajst življenj (Thirteen Lives) je film Rona Howarda posnet po resničnih dogodkih. Leta 2018 je v tajski jami Tham Luang sredi deževnega monsuna obstala ekipa dvanajstih mladih nogometašev in njihovega trenerja. Sprožena je bila mednarodna akcija reševanja, ki je trajala osemnajst dni in združila več kot pet tisoč prostovoljcev iz vsega sveta. Gre za navdihujočo zgodbo, ki jo je režiser Ron Howard uspešno pretvoril v filmsko doživetje.

Tajsko reševanje ujetih v jami je že nekajkrat film

Po koncu reševanja otrok in njihovega trenerja iz jame je bilo le vprašanje časa, kdaj bo po tem posnet tudi film. Prvi je prišel že naslednje leto s strani tajske produkcije, The Cave, v katerem so igrali tudi dejanski prostovoljci. Še kako vreden ogleda je tudi dokumentarni film o reševanju z naslovom The Rescue, ki so ga posneli pri National Geographicu. Zdaj je tu še holivudska različica Trinajst življenj, prav tako vredna ogleda.

Howard je po več letih posegel po tistem čaru, ki ga je krasil v letih okoli preloma tisočletja. Trinajst življenj je napet, čustven in navdihujoč film. Od začetnega vstopa mladih nogometašev in trenerja v jamo, smo gledalci ujeti v dogajanje. Prvi temni oblaki in dežne kaplje so začetek napetosti in navkljub poznanemu izpletu smo na robu sedeža, prilepljeni v dogajanje. Velika mera tega gre intenzivnosti prizorov, ki so posneti v jami in pristnosti tistih, ki so posneti zunaj nje. Viggo Mortensen, Colin Farrell in kasneje tudi Joel Edgerton so velik del prepričljivosti, saj svoje vloge odigrajo točno tako, kot se od takih imen pričakuje.

Trinajst življenj je film posnet po resničnih dogodkih
Trinajst življenj je film posnet po resničnih dogodkih Foto: on amazon

Trinajst življenj je resnična zgodba, ki je vredna ogleda

Podobno kot sta bila Nemogoče (The Impossible) in Everest filma resničnih dogodkov, je tudi Trinajst življenj posnet po dokaj istem kopitu. Na svoje like se naslanja prav toliko, kot je potrebno in nič več. Vse ostalo prepusti dogajanju in napetosti okoliščin. V omenjenih primerih sta bila to cunami in najvišja gora sveta, tukaj je to jama. Malo, pravzaprav zelo malo pozornosti je namenjene ujetim v jami, a morda je prav v tem celotno bistvo, saj šele v drugi polovici filma izvemo, kaj točno se z njimi dogaja. Nekaj poudarka je na njihovih družinah, ampak tudi tu Howard precej varčuje. Konec koncev gre za otroke, ki so ujeti v poplavljeni jami že več dni. Boljšega razloga za empatijo skoraj ni. In napetost, ki jo ustvarijo odlično posneti prizori v jamskih vodah med potapljanjem reševalcev, je neizmerna.

Vsake toliko se lahko svet združi v celoto in se predstavi v svoji najboljši luči. Reševanje trinajstih fantov je bilo eden izmed takih dogodkov, ko se človeštvo v času krize združi za en namen. Trinajst življenj je film katastrofe oziroma film posnet po resničnih dogodkih, ki je zelo vreden svojega ogleda.

Thirteen Lives - Official Trailer | Prime Video

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Trinajst življenj
Prejšnji članekNatečaj Premik naprej 2022 za najboljše izboljšave
Naslednji članekMednarodni dan mladih 2022 temelji na medgeneracijski solidarnosti
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

ocena-filma-trinajst-zivljenjTrinajst življenj (Thirteen Lives) je film Rona Howarda posnet po resničnih dogodkih. Leta 2018 je v tajski jami Tham Luang sredi deževnega monsuna obstala ekipa dvanajstih mladih nogometašev in njihovega trenerja. Sprožena je bila mednarodna akcija reševanja, ki je trajala osemnajst dni in združila...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.