Meme, ki so zaznamovali desetletje

squiward meme

Meme – smešne slike, vici, fotoshopi… Nekaj, kar je težko opisati nekomu, ki z meme sličicami ni odrasel. Meme smešnice so zelo zaznamovale prejšnje desetletje in v njem dejansko doživele svoj celoten razvoj. A kmalu so iz smešnih slik prerasli v veliko več – v način shajanja s problemi, v nekaj, v kar so lahko ustvarjalci prenesli svoje frustracije in celo v družbeno kritiko.

Desetletje smo začeli s Keanu Reevesom. Keanu je priljubljen filmski igralec, ki takrat ni bil zadnjič tarča meme kreativcev. Leta 2010 je sedel na klopci in jedel sendvič, pri tem pa je izgledal zelo žalostno, zato je postal meme Sad Keanu. Tega leta so luč sveta ugledali tudi ikonični meme kot so Trololo, NOPE in One Does Not Simply…

one does not simply...

Leto 2011 je minilo v znamenju Rebecce Black in njene »uspešnice« Friday, ki so ji sledili meme Nyan cat in First World Problems.

nyan cat

Leta 2012 je po spletu krožila fotografija Slendermana, leto pa so zaznamovali meme kot so Overly Attached Girlfriend in Grumpy Cat. Mesto v meme, ki so zaznamovali desetletje, pa si zasluži tudi You Tried zvezdica.

2013 je minilo v znamenju Doge psa, ki so ga spremljali mavrični napisi brez repa in glave. Leta 2013 je splet preplavil tudi Shrek z videom Shrek is Love, Shrek is Life ter meme You Had One Job, ki še danes kdaj pa kdaj zaokroži.

Doge

2014 je zaznamoval Oskar Leonarda DiCapria, vse leto pa smo spremljali meme »I Came Out To Have A Good Time And I’m Honestly Feeling So Attacked Right Now«. To leto je postal popularen tudi meme »press F to pay respects« ter v porastu so bili dank meme.

I came out to have fun and im honestly feeling so attacked rn

just do it shiaLeta 2015 se je splet kregal zaradi obleke. Je črna in modra ali zlata in bela? Prav tako pa je leto zaznamoval Shia LaBeouf z motivacijskim govorom »Just do it!« ter pesem Why You Always Lying?

Leta 2016 se je veliko dogajalo. Preminulo je ogromno slavnih osebnosti, med drugim Alan Rickman in David Bowie, Prince in Carrie Fischer. Zato so meme postali mehanizem, s katerim je splet razreševal svoje notranje frustracije in v katerih so ljudje iskali razvedrilo. Leto 2016 je minilo v slogu psa »This is fine,« gorile Harambe ter pesmi Hello Darkness My Old Friend in zlobnega Kermita. Seveda pa ne smemo pozabiti na kritiko milenijcev, na katero so ti spretno odgovorili s meme »Millenials are killing…«

this is fine pes

Leta 2017 je internet žaloval za aplikacijo Vine, je pa to tudi leto, ko je nastal meme »Distracted boyfriend«. Se še spomniš, kdo je salt bae? Tudi on je bil popularen leta 2017. Seveda pa so tisto leto kraljevale tudi mačke z meme »He protec but he also attac.«

Leto 2018 je minilo v znamenju pesmi Hit or Miss, ki je postala popularna zaradi aplikacije TikTok. Nekaj časa je bil tudi vsak odgovor na nekaj žalostnega »this is so sad Alexa play Despacito« in »Weird flex but ok«.

baby yoda pije čajPrejšnje leto je bilo res »bogato« z meme: od Shaggy meme pa do neskončnih Spongebob meme. Ne gre pozabiti vseh Area 51 meme, prejšnje leto pa je zaznamovala tudi Marie Kondo in njen znameniti »Does this spark joy?« Proti koncu leta pa so postali zelo popularni tudi Baby Yoda meme, ki jih bomo zagotovo spremljali še nekaj časa.

Naruto run

Seveda nič ne ostane za vedno in tudi meme bodo najverjetneje kmalu potonili v pozabo. A treba je uživati, dokler traja, pravijo. Prejšnje desetletje je bilo ključno za razvoj interneta in to se tudi kaže v vseh stranskih produktih tega – kot so to na primer meme.

Prejšnji članekTopli sendviči malo drugače: 10 idej
Naslednji članekYoutube hauls nam vzbujajo krivdo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.