Menstrualna skodelica: pogosta vprašanja

Katero skodelico naj izberem?

Najboljše je, da obiščeš lekarno in se posvetuješ s strokovnjakom. Pred izbiro znamke, preveri material skodelice. Na splošno velja, da mlajše ženske pred porodom oziroma mlajše od 30 let uporabljajo velikost 1, ostale pa velikost 2.

Koliko časa naenkrat imam lahko skodelico v sebi?

Priporočljivo jo je menjati tri do štirikrat dnevno, načeloma je lahko vstavljena do 8 ur, celo do 12 ur.

Kako naj zamenjam skodelico na javnem stranišču?

Skodelico izprazniš v stranišče. Najboljše je, da jo nato umiješ s čisto vodo iz steklenice. Če vode nimaš, jo lahko dobro obrišeš s toaletnim papirjem ali posebnimi menstrualnimi vlažnimi robčki. Ko prideš domov, pa jo dobro operi. Pred in po vsaki menstruaciji pa jo moraš tudi prekuhati.

Jo lahko uporabim, če sem devica?

Načeloma ja, saj je vagina zelo »gibčna«. Morda pa boš morala večkrat poskusiti, preden ti skodelico uspe pravilno namestiti. Sledi navodilom, ki jih dobiš s skodelico.

Lahko skodelica sproži sindrom toksičnega šoka (STŠ)?

Menstrualna skodelica in tampon

STŠ je infekcija, ko bakterije vstopijo v telo skozi rane. Nevarnost šoka je prisotna pri vseh izdelkih za menstruacijo, vendar je verjetnost zelo majhna. Pomembno je, da vstavljaš dobro očiščeno skodelico s čistimi rokami. Da ne poškoduješ vaginalnega tkiva, odstrani prstane, izogibaj se tudi dolgim nohtom. Preveri tudi material skodelice, ki naj bo iz dobrega silikona in brez kemikalij. Več težav s STŠ je povezanih s tamponi.

Lahko uporabljam skodelico, če uporabljam vrsto kontracepcije v telesu?

Maternični vložek z bakrom (IUD) ali intrauterini sistem s hormonom (IUS): Ja, posvetuj se z zdravnikom o skrajšanju vrvic, med menstruacijo pa spremljaj njihovo dolžino. Tako lahko zagotoviš, da se IUD ni premaknil in da ga ponesreči ne povlečeš ven.

Obroček: Ja. Najprej vstaviš obroček čisto na konec, tako bo manjša možnost, da ga premakneš, ko menjaš skodelico.

Moram skodelico odstraniti, ko grem na stranišče?

Ne, tako prva kot druga potreba sta neodvisni od skodelice.

Lahko prekuham skodelico v kuhinjskem loncu?

Ko voda zavre, to sterilizira tudi posodo. Pred tem umij skodelico in po tem posodo.Menstrualna skodelica

Lahko spim z menstrualno skodelico?

Seveda, je bolj varna kot tampon in ni skrbi uhajanja kot z vložkom. Najboljše, da jo vstaviš tik pred spanjem in uživaš v mirnem spancu.

Lahko telovadim in se obračam na glavo s skodelico?

Ja, še manj možnosti uhajanja bo kot z drugimi izdelki. Mirno se lahko lotiš joge med menstruacijo, kri se ne bo vrnila nazaj v telo.

Grem lahko v morje?

Ja, skodelica bo ostala na mestu. Večina skodelic je narejenih iz silikona, ki je zelo trpežen material, morska voda naj nanj ne bi vplivala.

Lahko uporabljam skodelico na letalu?

Ja, zračni pritisk nanjo ne bo vplival.

Na koliko let naj jo zamenjam?

Definitivno jo zamenjaj, če je pretrgana, ima luknje ali je na splošno v slabem stanju. Vsaka skodelica se bo obrabila drugače. Nekatere ženske jo obdržijo 10 let, večina jo menja med dvema in štirimi leti.

So varne barvne skodelice?

Preveri na embalaži izbrane skodelice. Različna podjetja jih delajo drugače, barva bi morala biti med drugim v samem materialu, da ne more ven. Razbarvanje skozi čas je normalno.Menstrualna skodelica

Prejšnji članekAli covid-19 razlikuje med spoloma?
Naslednji članekSOFIA, unikaten leteči observatorij

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.