MIZŠ: Informacija glede stanja na področju vzgoje in izobraževanja

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport po njihovih besedah budno spremlja epidemiološko situacijo. Prav zato je v javnost poslalo tudi informacijo o stanju na področju vzgoje in izobraževanja, kjer bi strokovna ocena lahko spremenila način študija in ukrepe. Včeraj, 13. januarja, so na vladnem portalu objavili informacijo, ki jo lahko prebereš v nadaljevanju prispevka.

Informacija MIZŠ o trenutnem stanju v izobraževanju

Porast števila obolelih ter s tem posledično širjenje virusa je zaznati tudi v sistemu vzgoje in izobraževanja.

Po podatkih Covid sledilnika je bilo 12. januarja v osnovnih šolah v karanteni 1.417 oddelkov (29.651 učencev)v osnovni šoli, 657 oddelkov v srednji šoli (16.779 dijakov) in 275 oddelkov v vrtcih (3.952 otrok). Od skupaj 523 osnovnih šol, ki so nam posredovale podatke, se delo na daljavo na podlagi odločitve ravnateljev in v soglasju z MIZŠ ter NIJZ zaradi epidemioloških razmer v popolnosti v tem tednu izvaja v 13 šolah ter dveh srednjih šolah. Vsi podatki so zbrani na spletni strani Covid sledilnika, kjer je viden tudi trend obolelih in karanten (kategorija Primeri po šolah in vrtcih). 

Na MIZŠ stanje budno spremljamo in smo v stalnem kontaktu z vodstvi vzgojnoizobraževalnih zavodov ter pedagoško, zdravstveno in epidemiološko stroko ter sledimo cilju in zavezam, da bomo naredili vse, da vrtci in šole ostanejo varni prostori in odprti kljub zahtevni epidemiološki sliki.

Če bo podana strokovna ocena, da je potrebno zaradi varnosti zaščitne ukrepe še okrepiti, bomo to podprli tudi na resornem ministrstvu, same spremembe v izvajanju vzgojnoizobraževalnega procesa pa niso predvidene, ne sprememba šolskega koledarja in tudi ne sistemski prehod na izobraževanje na daljavo za celo državo. Skladno s PKP 10 je slednja odločitev v primeru poslabšanja epidemiološke situacije v pristojnosti ravnatelja, ki se po posvetovanju z MIZŠ in NIJZ odloči za prehod na izobraževanje na daljavo za določen čas. Na ta način se zagotavlja možnost ukrepanja glede na lokalne epidemiološke razmere.

Vsa navodila, ki se nanašajo na izvajanje pedagoškega procesa, ravnatelji redno prejemajo v okrožnicah. Prav tako smo z vsemi v rednem stiku preko zoom srečanj. Zadnje je bilo z vsemi ravnatelji včeraj. Poleg tega je, glede na povečevanje števila okuženih in odsotnih učiteljev, Zavod RS za šolstvo ravnateljem priporočil, da v organizacijo pouka vključijo tudi svetovalne delavce, knjižničarje in druge strokovne delavce s ciljem, da pouk v največji možni meri še vedno poteka v šoli.

Na MIZŠ bomo storili vse, da izobraževanje ostane v šolah in da se vzgojno-izobraževalni zavodi zapirajo zadnji.

Držimo torej pesti, da v šolah ostanemo vsi, tako osnovnošolci in srednješolci, kot dijaki in študenti. Šolanja na daljavo smo že vsi siti in še tako napredna tehnologija ne more nadomestiti stika s sošolci in profesorji.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekNajden največji nevretenčar v zgodovini, velik kot avtomobil
Naslednji članekZakaj bo 2022 najslabše leto?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.