Najden največji nevretenčar v zgodovini, velik kot avtomobil

Na obali severne Anglije je bil najden največji fosil milipeda v zgodovini, ki je dosegel velikost avtomobila. Fosil bitja imenovanega Arthropleura je strokovnjakom razkril, da je živel pred 326 milijoni let. K zgodovinski najdbi pripomore tudi dejstvo, da je bitje, ki je živelo 100 milijonov let pred pojavom dinozavrom, največji nevretenčar vseh časov. Tudi večji od starodavnih morskih škorpijonov, ki so bili držalci rekorda pred tem.

Miliped Arthropleura je bil dolg 2,7 metra

Šestdeset kilometrov severno od mesta Newcastle so našli veliko število delčkov milipeda, ki predstavljajo tretjino celotnega skeleta. Poleg tega gre tudi za najstarejši in največji fosil tega bitja, ki je bil kadarkoli najden. Segment fosila, ki je bil najden, je dolg približno 75 centimetrov. Ko je bil miliped še živ, naj bi v dolžino meril več kot 2,7 metra in tehtal več kot 50 kilogramov.

»Najdba se je zgodila po nesreči,« je povedal glavni avtor študije Neil Davies iz cambriške univerze. Fosil je bil namreč najden v skali, ki se je okrušila iz stene na obali in tako razkrila svojo notranjost. »Način, na katerega se je skala odlomila, nam je v popolnosti razkril fosil v notranjosti, ki ga je opazila ena izmed naših doktorskih študentk,« je še dodal Davies.

Ta del Anglije vsekakor poznamo po hladnem in deževnem vremenu, a temu ni bilo tako v času življenja tega bitja. Šlo je za tropsko podnebje, saj je Velika Britanija oziroma njeno območje ležalo blizu Ekvatorja. Skupine nevretenčarjev so živele ob pobočjih rek in potokov, kjer so se prehranjevale z vegetacijo območja. Sam fosil je bil tako skrit v kamninah, ki so nekoč sestavljale eno izmed rek, kar je omogočilo tudi ostanek fosila do danes.

Gromozanski fosil milipeda Arthropleura, ki je živel pred 326 milijoni let
Gromozanski fosil milipeda Arthropleura, ki je živel pred 326 milijoni let (Foto: Neil Davies)

Fosil bo na voljo za ogled tudi javnosti

»Najdbe velikanskih milipedov so zelo redke, saj se po njihovi smrti skoraj v popolnosti razgradijo. Prav zaradi tega je možno, da gre za oklep, ki ga je miliped pustil za seboj med levitvijo. Nikoli še nismo našli fosilizirane glave, zaradi česar še ne vemo vsega o teh bitjih,« je bil glede poznavanja milipedov jasen Davies in dodal: »Ne vemo, s čim natančno so se prehranjevali, a lahko glede tega sklepamo zaradi reči, ki so obstajale okoli njih. Lahko so se prehranjevali z oreščki in semeni ali pa bili plenilci, ki so prežali na preostale nevretenčarje in manjše dvoživke«.

Fosil milipeda Arthropleura bo javnosti na ogled v cambriškem muzeju Sedgwick.

Milipedi so živeli ob rekah in potokih, njihova prehrana pa do zdaj še ni povsem znana
Milipedi so živeli ob rekah in potokih, njihova prehrana pa do zdaj še ni povsem znana (Foto: Neil Davies/Sarah Collins)

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPrihaja višja urna postavka za študentsko delo!
Naslednji članekMIZŠ: Informacija glede stanja na področju vzgoje in izobraževanja

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.