Mlada Ema potrebuje vašo pomoč

Ema Bojnec je slabovidna dijakinja 1. letnika Ljutomerske gimnazije.

Ema je bila pri učenju in pisanju, zaradi obsežnih gradiv, vedno bolj utrujena, bolele so jo oči, pojavljali so se glavoboli in slabost. Kar je bila posledica gledanja v ekran in učenja iz knjig, ker jo moti bleščanje in svetloba. Zato so se odločili, da bo kljub relativnemu ostanku vida prešla na delo z brajico. To pomeni, da se bo učila dela po metodi za slepe.

Na srečo se je Ema že pred več kot letom in pol sama začela učiti brajice, ko si je na društvu Slepih in slabovidnih v Murski Soboti, kjer so imeli tudi tečaj, sposodila klasičen brajev stroj. Tako, da si zapiske lahko prepiše v brajevo pisavo in se uči v temi ter ne utruja oči.  Včasih ji pomagata starša in ji bereta  ali pa ji že v šoli učno gradivo natisnejo v brajevi pisavi in ji tako olajšajo učenje.

Dijaki sedijo v šolskih klopeh in si pomagajo.15-letna Ema je izredno bistro dekle, v osnovni šoli je bila odličnjakinja, prejela je Županovo petico in končala višjo stopnjo glasbenega izobraževanja, igrala je klavir. Njeni učitelji pravijo, da če ne bi bili seznanjeni z njeno težavo, sploh ne bi vedeli, da je karkoli narobe. Saj je na prvi pogled videti, da nima težav, ker je zelo iznajdljiva, ne želi se izpostavljati in nikoli ne omeni, da česa ne vidi, da ne bi izstopala od ostalih. A Ema pove, da se za na prvi pogled »slepo sliko« skrivajo velike težave.

Ema živi v Bakovcih skupaj z dvema živahnima mlajšima sestrama, očetom in nezaposleno mamico. Brez pomoči drugih ljudi Emi doma ne bodo uspeli kupiti ustreznih pripomočkov, ki ji bodo olajšali vsakdan, saj brajeva vrstica, prenosnik, jaws in ostala oprema stanejo več kot 6.000 evrov.
Vabimo tudi vsakega izmed vas, da po svojih najboljših močeh pomagate deklici, ki je pravi mladi up.
Donacije za Emo zbirajo na transakcijskem računu Humanitarnega zavoda VID
številka SI56 0510 0801 0018 831
koda namena: CHAR, sklic: SI00 100-01
in namen nakazila “brajeva za Emo”
Več informacij na spletni strani Zavoda Vid.
Prejšnji članekProsim, samo diete ne!
Naslednji članekVN Monaka: Hamilton dobil “ulični” dvoboj z Verstappnom

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.