Mladi unovčili že 80 tisoč digitalnih bonov

Prenosni računalnik, tablični računalnik in telefon
Foto: Mariakray iz Pixabay

Čas za koriščenje turističnih bonov se je že iztekel, sedaj pa so na vrsti digitalni boni. Te so junija prejeli učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole, dijaki in študenti, tudi tisti, ki se šolajo v tujini. Vrednost novih bonov je 150 evrov, porabiti pa jih je mogoče za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. Boni so namenjeni spodbujanju digitalne vključenosti.

Porabljena že tretjina vseh digitalnih bonov

Čeprav je bone mogoče koristiti še do 30. novembra 2022, je več kot tretjina upravičencev z nakupom računalniške opreme že pohitela. Do 25. julija je bone unovčilo že 80.335 posameznikov v skupni vrednosti več kot 11 milijonov evrov. Država je skupno dodelila 33.246.600 evrov v obliki digitalnih bonov 2022.

Bone bodo lahko koristili tudi starejši od 55 let, a le, če bodo predhodno opravili izobraževanje na področju digitalne pismenosti. Udeležba na neformalnem izobraževanju za dvig digitalnih kompetenc bo za udeležence brezplačna. Seznam izvajalcev omenjenih izobraževanj bo objavljen na spletni strani gov.si najkasneje v začetku avgusta. Izobraževanja bodo trajala 12 ur, za upravičenost do digitalnega bona pa bo zahtevana prisotnost v obsegu vsaj devet ur.

Kako lahko preverim stanje bona in ga unovčim?

Če nisi prepričan, ali ti digitalni bon ’22 pripada, lahko stanje preveriš prek aplikacije eDavki ali na odprtem portalu eDavki. Bon prejmejo tudi izredni študenti, ne glede na zaposlitveni status. Bone lahko združiš s svojimi brati, sestrami, polbrati in polsestrami, ne pa tudi s starši in starimi starši. Za koriščenje bona boš moral prodajalcu predložiti Izjavo o unovčitvi digitalnega bona ’22, dokazati svojo identiteto z osebnim dokumentom in vpisati EMŠO ter davčno številko. Podoben postopek velja tudi za koriščenje v spletni trgovini.

Še več o digitalnih bonih izveš v našem prispevku Digitalni bon za študente in dijake: Vse informacije o digi bonu 22.

Digitalni bon za študente, dijake in osnovnošolce
Digitalni bon za študente, dijake in osnovnošolce
VIRGOV.SI
Prejšnji članekZa 1036 javnih najemnih stanovanj odobrena nepovratna sredstva v višini 60 milijonov evrov
Naslednji članekRazpis štipendij za nadarjene študente in dijake Mestne občine Ljubljana

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.