Momo: Izmišljotina ali nevarnost za mlade?

Momo je izziv, ki se širi preko aplikacije WhatsApp in na različne načine ustrahuje uporabnike. Osebo spodbuja k izpolnjevanju izzivov in če ta ne želi sodelovati ji začne groziti. Bolj ranljivim skupinam, predvsem otrokom in najstnikom, lahko pusti hude psihološke posledice. Iz nekaterih držav prihajajo informacije, da je Momo izziv prevara za krajo osebnih podatkov.

Kaj je “Momo izziv”?

Preko aplikacije WhatsApp naj bi osebo kontaktirala neznana tuja številka oz. račun z imenom Momo. Ta “lik” nato začne postavljati izzive, ki jih mora oseba izpolniti. Cilja predvsem na otroke in mladostnike, saj so le-ti bolj dojemljivi za tovrstne prevare. Momo naj bi šel celo tako daleč, da na koncu zahteva, da oseba stori samomor.

Kaj je Momo?

Za profilno fotografijo na WhatsAppu ima nastavljeno japonsko podobo, in sicer mamo ptico. Ženska glava z velikimi očmi in usti na ptičjem telesu je lahko, predvsem za mlajše, zelo strašljiva in vznemirjajoča. Momo se je prvič pojavil poleti leta 2018 v Mehiki in Argentini, poročila iz drugih držav pa so hitro sledila.

Dokazov o obstoju ni

Za zdaj naj ne bi bilo dokazov, da je izziv resničen. Iz številnih držav prihajajo različna poročila in informacije, a potrditve, da izziv dejansko obstaja, ni. Prav tako ni dokazov, da so otroci bili žrtve te prevare. Strokovnjaki pa trdijo, da lahko širjenje informacij o Momo izzivu otrokom pusti hude psihološke posledice.

Prejšnji članek»Uporabno najmanj do«
Naslednji članekHuaweijev usmerjevalnik naslednje generacije, ki omogoča rekordne hitrosti prenosa

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.