»Uporabno najmanj do«

O čem govorimo?

Vsa živila pa tudi večina kozmetičnih izdelkov imajo rok trajanja oziroma rok uporabe, ki je odtisnjen na embalaži. Uporabno najmanj do (ang. best before…) ne pomeni nujno slabo po tem roku.

Po svetu se vsako leto zavrže kar tretjino vse pridelane hrane, ki je namenjena za uživanje. Povprečen Evropejec zavrže med 95 in 115 kilogrami hrane letno. Da je zadeva še slabša, pa vsa hrana, ki jo zavržemo, prispeva 22 milijonov ton emisij ogljikovega dioksida, ki škodujejo podnebju.

Uporabno najmanj do

Velika večina kupcev, hrano po datumu, ki je odtisnjen na embalaži, zavrže, kljub temu, da »uporabno najmanj do« ne pomeni nujno, da je hrana neprimerna za uživanje po določenem datumu. Kot je dejal Lori Nikkel, direktor podjetja Second Harvest, se s hrano nič ne zgodi, ko ura odbije polnoč na določen datum.

Večina živil je po tem datumu še vedno primerna za uživanje, seveda ob upoštevanju navodil za shranjevanje in, da original embalaža ni poškodovana. Zato preden hrano zavržete kar tako, preverite, kakšnega okusa in vonja je.

Pri vsem tem pa je najpomembneje, da se moramo naučiti ceniti hrano. Za ljudi, ki nimajo stalnega dostopa do nje, je namreč to privilegij in ne pravica.

Novinar

Prejšnji članekSlovenska matadorja Žan Kranjec in Štefan Hadalin v boju za odličje
Naslednji članekMomo: Izmišljotina ali nevarnost za mlade?

Novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.