Najbolj čudne in butaste prvoaprilske šale in potegavščine

Danes obeležujemo dan, ko brez skrbi povemo kako laž in pretentamo svoje bližnje. Obstaja mnogo načinov, kako to najbolje storimo. Od zanimivih do neumnih. Lahko pa oboje naenkrat. Prav to boš lahko prebral v naslednjih odstavkih. Seveda pa dobro razmisli, če je tvoja »šaljiva« ideja dejansko smešna in ne prestopi meje dobrega okusa.

Prvi aprilski dan norcev

Francoska čestitka za prvi april z motivom rib, ki dvigajo panoje s sporočili

Obstaja veliko teorij o izvoru prvega aprilskega dne, vendar mnogi zgodovinarji menijo, da je ta dan nastal leta 1582, ko je Francija prešla iz julijanskega na gregorijanski koledar, zaradi česar se je novoletni dan s 1. aprila spremenil v 1. januar. V tistih časih je trajalo nekoliko dlje, da je novica prišla do vseh. Tisti, ki so bili nekoliko počasnejši (na primer praznovanje novega leta 1. aprila), so postali tarča šal, med drugim so jim na hrbet prilepili papirnate ribe – ker je ribe enostavno ujeti. Ljudje še danes imenujejo »ribe« tiste, ki jih je mogoče zlahka prevarati. Ti bi temu rekel, da so »naivneži«, le da te besede ni v francoskem slovarju.

Nisem mrtev, prisežem!

Portret Irskega satirika Jonathana Swifta
Jonathan Swift
Portret Johna Partridga
John Partridge Vir: Wellcome Library, London

 

 

 

 

 

 

 

Leta 1708 je avtor Guliverjevih potovanj Jonathan Swift pripravil epsko aprilsko potegavščino, ko se je pretvarjal, da je astrolog po imenu Isaac Bickerstaff. Objavil je vrsto napovedi, med katerimi je bila najznamenitejša ta, da bo slavni astrolog tistega časa John Partridge umrl 29. marca. Swift je 30. marca objavil anonimno poročilo o Partridgeevi smrti zaradi vročine. 1. aprila je nekdo potrkal na Partridgeova vrata, da bi se dogovoril za pogreb. Partridge je bil seveda živ in zdrav, vendar je moral do konca življenja prepričevati ljudi, da ni mrtev. Napoved se je končno uresničila sedem let pozneje, ne da bi Partridge izvedel pravo identiteto Isaaca Bickerstaffa.

Izmišljen izbruh vulkana, ki je v paniko spravil na stotine ljudi

Na prvi aprilski dan leta 1980 je bostonski televizijski novinar Homer Cilley pripravil televizijsko oddajo. Šlo se je o hribu v Miltonu v zvezni državi Massachusetts, iz katerega je začela curljati lava in bruhati ogenj. Vključil je lažna opozorila takratnega predsednika Jimmyja Carterja in resnične posnetke izbruhov gore St. Helens. Ti so nakazovali, da je vulkan v Massachusettsu popolnoma izbruhnil.

Na koncu oddaje se je glasil napis »April Fool«, vendar je na stotine paničnih državljanov vseeno preplavilo telefonske linije organov pregona. Cilleyja so zatem takoj odpustili.

Potegavščina, ki bi skoraj zanetila vojno

Figurice, ki predstavljajo bitko

Leta 1986 je izraelski obveščevalec izvedel prvoaprilsko potegavščino z lažno novico, da je bil v poskusu atentata hudo ranjen islamski voditelj. Za crknit smešno. No, ne zares. Novica je povzročila takojšen dvig napetosti v regiji, visokega uradnika za potegavščino pa so postavili pred vojaško sodišče.

Ljudje imamo različne poglede na humor. Tebi je všeč straniščni humor in prdci, drugemu šale o tvoji debeli mami, tretjim, kot kaže, atentati.

Richard Nixon

Portret Nixona

Nekdanji ameriški predsednik Richard Nixon je edini ameriški predsednik v zgodovini, ki je odstopil z najvišjega položaja v tej državi. Watergate, za katerega si zagotovo že slišal, je Nixona odstranil s politične scene za vedno.

A prvega aprila 1992 je moški, ki se je izdajal za Richarda Nixona, povedal, da bo ponovno kandidiral za predsednika ZDA in izjavil: »Nikoli nisem naredil ničesar narobe in tega ne bom ponovil.«

Kljub datumu so tisoči verjeli, da gre dejansko za Richarda Nixona, ki je napovedal novo kandidaturo za predsednika ZDA. Mnogi so se začeli pripravljati na proteste in na glasno nasprotovanje njegovi ponovni kandidaturi. Seveda pa ta moški ni bil Richard Nixon.

Burger ekskluzivno za »levičarje«

Hitra hrana z logotipom Burger Kinga

Burger King je ena najbolj znanih franšiz hitre prehrane v ZDA. Še zdaj sem jezen, da se je edina restavracija v Sloveniji zaprla. Meh.

Najbolj znan burger v ponudbi je zagotovo Whooper. No, gigant hitre prehrane je 1. aprila 1998 objavil, da bo odslej ponujal različico Whopperja, ki je bila skrbno zasnovana za levičarje. Na jugu ZDA so levičarji zelo zasmehovani in mnogokrat označeni za komuniste. Tako je Burger King hotel biti »kul« in je s to kampanjo v bistvu zadel terno, saj so v restavracijah ljudje nervozno spraševali, kdaj bo ta burger na voljo. To priložnost so zapravili. Lahko bi vsaj dodali nekaj dodatnega kečapa, da bi bil burger zares rdeč, kot so rdeči levičarji. No, demokrati, ki naj bi bili levičarji, so v ZDA modri, ampak boljše ideje nimam.

Ladja, ki spominja na Titanik

Vstopnica za Titanik

Leta 2001 se je DJ v Angliji odločil, da bo 1. aprila izigral svoje poslušalce in predvajal, da je s klifov na Beachy Head v vzhodnem Sussexu mogoče videti ladjo, ki je sumljivo podobna Titaniku. Na stotine poslušalcev mu je verjelo in se odpravilo na pečine, da bi jo videli. Na žalost je zaradi prometa pešcev nastala velika razpoka v skalah. Nekaj dni pozneje se je ladja potopila, kot se je tudi Titanik. Coincidence? I think not.

Zastrupljeni z DHMO

mala steklenička strupa, na kateri piše dhmo

Prvi dan meseca aprila leta 2002 je nekaj didžejev iz Kansas Cityja objavilo, da so v lokalni oskrbi z vodo odkrili visoko vsebnost dihidrogen monoksida (DHMO). Stranski učinki te snovi so potenje, uriniranje in nagrbančenje kože. Na stotine državljanov je z zaskrbljenimi telefonskimi klici zasulo oddelek za vodo in policijo.

A kaj, ko je »dihidrogen monoksid« pravzaprav H2O – kemijsko ime za vodo. DJ-ji so bili deležni številnih kritik, eden od vladnih uradnikov pa jih je obtožil »terorizma«.

Leta 2013 sta enako potegavščino izvedla dva didžeja s Floride. Zaradi posledičnega vznemirjenja so ju umaknili z radia in skorajda obtožili kaznivega dejanja.

»Oborožen rop«

zamaskirani moški, ki se pripravljajio na rop

Leta 2003 se je uslužbenka trgovine z oblačili v Columbusu v Ohiu odločila, da bo za prvo aprilsko šalo poklicala svojega šefa in mu povedala, da nekdo z orožjem ropa trgovino. Še preden je imela čas, da ga pokliče nazaj in prizna svojo potegavščino, je njen šef poklical policijo. V trgovino so se pripeljali štirje patruljni avtomobili. Zaposleno so aretirali zaradi povzročanja panike. Izognite se tovrstnim težavam z deljenjem najboljših prvoaprilskih šaljivih sporočil.

Obisk iz vesolja

neznani leteči predmet, ki leti nad gozdom

Jordanski časopis je 1. aprila 2010 objavil članek, v katerem je trdil, da je v bližini mesta Jafr pristal NLP. Župan mesta Jafr se je odzval tako, da je evakuiral 13.000 ljudi. Zaradi morebitne tožbe se je osebje časopisa javno opravičilo, češ, da so želeli ljudi zabavati in ne prestrašiti.

Za crknit smešno

Človek, ki koplje luknjo v zemlji z lopato

Leta 2013 je Susan Tammy Hudson iz Kingsporta v Tennesseeju 1. aprila poklicala svojo sestro in dejala: »Ustrelila sem svojega moža, pospravljam, gremo ga pokopat v Blackwater.« Čeprav se je Hudsonovi morda zdelo, da je smešna, se nikomur drugemu ni zdelo tako – in kmalu se je pojavila policija. Ko je Hudsonin mož prišel domov živ in zdrav, ni bila vložena nobena obtožnica.

Noseča sem!

Nasmejana ženska, ki ima v roki nož

Na prvi aprilski dan leta 2013 je 18-letna Tori Wheeler iz Tulse v Oklahomi »nahecala« svojega fanta Dereka Bauerja. Pretvarjala se je, da je noseča. Wheelerjeva je bila razburjena, ker se Bauerju njena potegavščina ni zdela tako smešna, kot je upala. Na koncu se ga je lotila z nožem. Zadevo je morala rešiti policija. Kasneje je dejala, da je bil tudi nož prvoaprilska šala.

Googlova razširitev »mic drop«

moška roka, ki je spustila mikrofon na tla

Leta 2016 je Google kot prvoaprilsko potegavščino v svoj program za elektronsko pošto dodal gumb »mic drop«, ki je ob kliku prejemnikom elektronskega sporočila poslalo GIF mikrofona, ki udari ob tla.

Težava je nastala, ko je ta GIF dejansko tudi onemogočil odgovore, s čimer je dejansko prekinil pogovor (kot to počnejo mic dropi).

Še ena neumnost pa je bila, da je bil gumb za »mic drop« poleg ikone »pošlji«. Tako se je hitro zgodilo, da si ob odgovarjanju na sporočilo šefa spustil mikrofon in tako skremženo ugotovil, da si šefa ravnokar zabil v tla s svojim odgovorom. Tudi svoji punci, fantu ali staršem to verjetno ni bilo smešno.

Čeprav je Google onemogočil gumb, je bila škoda storjena. Vsaj ena oseba je poročala, da je bila zaradi Googlove šale odpuščena. Če bi se to zgodilo meni, bi od Googla zahteval, da me zaposli.

VIRReader's Digest
Prejšnji članekObliži bi v prihodnosti lahko nadomestili injekcijske igle
Naslednji članekHuawei 3. najbolj dragocena blagovna znamka
Žan T. Urbanija

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.