Obliži bi v prihodnosti lahko nadomestili injekcijske igle

Redko komu cepljenje predstavlja prijetno izkušnjo: čeprav nismo več majhni otroci, nam injekcijske igle niso preveč pri srcu. V prihodnosti bi lahko njihovo vlogo prevzeli posebni obliži, ki bi omogočali veliko bolj učinkovit in hkrati manj boleč način prejema cepiva.

Na univerzah Stanford in Severna Karolina so iznašli obliž z drobnimi iglicami, ki vsebujejo cepivo. Te prodrejo skozi površino kože in cepivo spustijo v krvni obtok. Ker je obliž natisnjen s 3D-tiskalnikom, so drobne iglice izdelane zelo natančno, postopek pa je tudi precej ugoden.

Ob cepljenju ni moč občutiti nikakršne bolečine ali nelagodja, prenos cepiva v telo in njegov učinek pa je z novo metodo celo boljši kot pri uporabi običajne injekcijske igle. To pomeni, da bodo v prihodnosti zadostovali manjši odmerki cepiva, posledično pa bo z njim lahko oskrbljenih več ljudi. Dodatna prednost obližev je enostavna uporaba, ki ne zahteva posebnega znanja. Lažja je tudi njihova distribucija po vsem svetu.

Znanstveniki trenutno razvijajo izboljšane različice obliža, s katerimi bo mogoč tudi vnos nove generacije mRNA cepiv v telo. Mednje sodita tudi cepivi proti covidu-19 podjetij Pfizer-BioNTech in Moderna.

VIRThe University of North Carolina at Chapel hill
Prejšnji članekAkcija »Pomagajmo žabicam!« se je začela!
Naslednji članekNajbolj čudne in butaste prvoaprilske šale in potegavščine

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.