Akcija »Pomagajmo žabicam!« se je začela!

Dvoživke, med katere spadajo tudi žabe, in krastače spomladi zapustijo svoja zimska prebivališča in se vrnejo proti vodi, kjer je njihov zarod. Med tem seveda v veliko primerih prečkajo ceste, te pa so zanje lahko smrtonosne. Strokovnjaki Centra za kartografijo favne in flore Slovenije (CKFF) so samo v Ljubljani in okolici našteli več kot sto tako imenovanih črnih točk, kjer dvoživke množično prečkajo ceste.

Kako je nastala akcija?

Na centru že več let spremljajo razmere na slovenskih cestah in ugotavljajo črne točke. Po njihovih podatkih je ena najbolj črnih točk cesta v vasi Hraše, ki dvoživkam seka pot iz gozda do bližnjih ribnikov. V upanju na zmanjšanje smrti so bili postavljeni tudi prometni znaki, ki opozarjajo na prisotnost živali, a se doslej niso izkazali za primerno rešitev, saj kljub opozorilu le redki vozniki zmanjšajo hitrost.

Stvar bi se konkretno izboljšala v primeru postavitve obcestne ograje. Ta dvoživkam preprečuje prečkanje ceste in jih usmeri na prehode, zgrajene za ta namen. Seveda, gre za dokaj cenovno visoko naložbo in zato je v velikem obsegu težko izvedljiva.

Žaba na kolesu.
Žabe in ostale živali nimajo semaforjev in prometnih pravil.

Lokalne oblasti v Hrašah pri Smledniku kljub črni točki niso poskrbele za postavitev zaščitnih ograj ali podhodov za dvoživke. Le-te so torej v velikem številu prečkale zelo prometno cesto, ki je prečkala njihovo naravno selitveno pot, in tako je prihajalo do množičnih pomorov. Vse to je bil povod, da so člani Društva Žverca v letu 2008 organizirali akcijo »Pomagajmo žabicam v Hrašah pri Smledniku«. Dvoživke so v Hrašah zelo pomembne za biotsko raznovrstnost.

Akcija ni samo ena!

Namen akcije je preprečiti množičen pogin dvoživk pod avtomobilskimi kolesi. Akcija se je začela le s tremi prostovoljci in se od takrat le širila. Uspeli so pri cilju in postavili zaščitno ograjo. Sedaj v času organiziranih akcij prenesejo tudi med 15.000 in 20.000 dvoživk.

Na spletni strani društva lahko najdeš zemljevid, dodatna navodila in nove organizirane akcije. Društvo Žverca je organizator le akcije v Hrašah. Ostale akcije so organizirane s strani drugih društev. A njihova spletna stran je odlična za iskanje informacij o ostalih akcijah in povezuje prostovoljce, ki so željni pomagati.

Ker bomo vstopili v april, so se selitve žabic že začele. Zato pohiti na spletno stran društva in se pridruži kakšni akciji.

Prejšnji članekNeustrašne ženske, ki so pisale zgodovino
Naslednji članekObliži bi v prihodnosti lahko nadomestili injekcijske igle

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.