Neustrašne ženske, ki so pisale zgodovino

Spoznaj edinstvene ženske, ki so spreminjale tok zgodovine in premikale mejnike, ki bi jih mnogi pripisali njihovim moškim kolegom. Gre za eno prvih kaskaderk, čarodejk, krotilk tigrov; vsaka je pustila pomemben pečat in zaznamovala svoje področje udejstvovanja. S svojim pionirskim delom, vztrajnostjo, držo, aktivizmom in vizionarstvom so orale ledino na najrazličnejših področjih.

Helen Gibson

Helen je poznana kot prva ženska kaskaderka v zgodovini Hoolywooda. K takrat dolgo časa bolj opevanem moškem poklicu jo je spodbudil oče, ki si je zelo želel sina. Da bi se dokazala očetu, je začela tudi sama posegati po bolj moških dejavnostih. Navdušili so jo cirkuški šovi in hitro se je naučila jahati (celo tako dobro, da je med jezdenjem brez težav pobrala robček s tal). V filmsko industrijo se je podala s serijo kratkih filmov Hazards of Hellen, kjer je v eni izmed scen skočila s strehe železniške postaje na vrh premikajočega se vlaka. Čeprav jo je podvig skorajda stal življenja, je kasneje priznala, da ji je sama napetost in težavnost scen pomenila več kot lastna varnost. Postala je zelo priznana kaskaderka, ki jo še danes za ves njen pionirski prispevek h kaskaderskemu poklicu časti celoten Hoolywood.

"The Governor's Special" (1916) - Helen Gibson

May Wirth

Rodila se je v cirkuško družino, po ločitvi staršev pa jo je posvojila Mary Wirth, ki se je tudi sama ukvarjala z jezdenjem. Po njej je May podedovala ljubezen do tega razburljivega, a tudi nevarnega športa. Pri desetih letih je že obvladala zelo težke akrobacije kot recimo, da je stoje jezdila na konju. Kmalu je začela sodelovati v cirkuških predstavah in javnost jo je oklicala za neustrašno, ko ji uspelo skočiti na konja, medtem ko je ta galopiral. Kljub številnim poškodbam je še dolgo sodelovala v cirkuških predstavah, s katerimi je prepotovala ves svet. Umrla je stara 84 let, v rodni Avstraliji pa krasi tudi poštno znamko.

WIRTH, MAY, Australia's bareback queen (USA, c.1924)

Dorothy Dietrich

Velja za eno izmed najboljših čarodejk na svetu. Njeni šovi, ki jih izvaja po vsem svetu, vključujejo tako izginjanje iz nemogočih predmetov, rezanje ljudi na pol, kot razne druge iluzije z živalmi. Njen največji podvig je bil, ko se je osvobodila prisilnega jopiča, medtem ko je visela z gorečega žerjava na stotine metrov v zraku. Še danes zelo veliko nastopa, zelo znamenit je njen šov, ki ga v čast smrti čarodeja Houdinija pripravi vsako leto za noč čarovnic.

Dorothy Dietrich Bullet Catch News covered worldwide Bullet catch female houdini woman magician

Sonora Webster Carver

V začetku 20. stoletja je kaskaderstvo vključevalo tudi točke, kjer so silili konje skakati v vodo in se potapljati, kar do 60 metrov. Včasih so za prisilo konj potrebovali tudi ljudi. Ena prvih, ki se je lotila takega podviga, je bila prav Sonara. Leta 1924 je prvič zajahala konja, ko se je ta povzpel po rampi do skakalnice in ga vodila v bazen z vodo. Leta 1931 je Sonorin konj Hot Lips naredil napako in prvi padel v vodo. Šok ob trku je Sonori odtrgal mrežnico in jo popolnoma oslepil. Kljub temu je še 11 let nadaljevala s kaskadiranjem.

Sonora Webster Carver - Horse Diver

Mabel Stark

Je bila prva krotilka tigrov na svetu. Mabel je v najstniških letih trpela za depresijo, zato ji je zdravnik svetoval, naj se izobrazi za medicinsko sestro, da bo navdušenje za službo pregnalo depresivno motnjo. V odmorih med študijem je hodila v živalski vrt in postala obsedena z velikimi mačkami. Opustila je študij in začela delati v cirkusu, še posebej se je navduševala nad tigri. Navkljub veliki ljubezni ji živali niso vedno vračale pozornosti. Večkrat je bila poškodovana. Nekoč so jo morali iz ringa odnesti nezavestno, potem ko jo je lev zgrabil in raztrgal.

Mabel Stark.
S tigri je delala vse do leta 1968, ko se je bila prisiljena upokojiti.

Lillian Boyer

Na prelomu iz 19. v 20. stoletje so bila letala nov izum, ki je navduševal in hkrati vzbujal tudi strahospoštovanje pri ljudeh. Poseben, skorajda nemogoče podvig, je predstavljala hoja po krilih letal (angl. barnstorming). Lillian Boyer je bila ena izmed prvih žensk, ki se je začela ukvarjati s temi akrobatskimi podvigi. Imenovali so jo »The Fair Devil of the Air«. Naziv si je prislužila z drznimi dejanji, kot sta skakanje iz enega letala na drugega in visenje z vrvi v zraku. Kljub nevarnosti padca na tisoče metrov je trdila, da se nikoli ne boji: »Ne vem, ali mi je manjkalo razuma ali kaj«. Ko so jo vprašali, kaj je lepa dama počela v tako nevarnem športu, je odgovorila, da moč in junaštvo nista odvisna od spola.

Hold Your Breath Aka Lillian / Lilian Boyer (1922)

Rosa ‘Zazel’ Richter

Rosa Richter, ki je nastopala pod imenom Zazel, je bila prva človeška topovska krogla. Leta 1877 so jo v Londonskem akvariju izstrelili iz topa z višine 70 metrov. Množica je bila navdušena. Zdelo se je, da je bila izstreljena le iz topovske cevi. V resnici je bila eksplozija, za katero se je zdelo, da je takrat komaj 16-letno dekle pognala v zrak, trik odrske umetnosti. V notranjosti »topa« so bile skrite vrvi in ​​vzmeti, ki so jo s silo vrgle proti mreži, kjer je ob navdušenem aplavzu varno pristala.

Zazel.

Maria Spelterini

Leta 1876 je Maria Spelterini pri 23 letih postala prva ženska, ki je hodila po vrvi, napeti čez Niagarske slapove. Ker ni bila zadovoljna s tem, da je to storila enkrat, je julija istega leta podvig izvedla še štirikrat. Da bi še povečala dramatičnost svojega nastopa, je kasneje prečkanje opravila z utežmi na nogah in zvezanimi rokami in nogami.

Maria Spelterini.
Kljub slavi (pojavila se je tudi v Knjigi rekordov) se o njenem življenju ne ve veliko. Kdaj in kje je umrla, ostaja skrivnost.

Annie Edson Taylor

Leta 1901 je bila Annie Edson Taylor vdova iz državljanske vojne, ki je iskala način, kako bi postala slavna in pri tem obogatela. Metoda, ki jo je izbrala, je bila, da se je zaprla v sod in se spustila po Niagarskih slapovih. Da bi izboljšali možnost preživetja, so sod oblazinili. Taylor so spustili po reki, komajda je preživela. Kasneje je svarila ljudi, naj tega ne počnejo. Na žalost se slava, ki jo je želela, nikoli ni uresničila, prav tako bogastvo.

63-year-old schoolteacher, Annie Edson Taylor the first to go over Niagara Falls in a barrel

 

VIRList Verse
Prejšnji članekVolitve 2022 – Levica: »Če hočemo, da mladi pridejo do kvalitetnih zaposlitev, politike zaposlovanja ne smemo prepuščati stihiji trga.«
Naslednji članekAkcija »Pomagajmo žabicam!« se je začela!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.