Najbolj futuristična mesta na svetu

Znanstvenofantastični filmi postajajo resničnost! Morda si v zadnjem tednu slišal novice o 170 kilometrov dolgem mestu v puščavi Savdske Arabije, a to ni edino že zasnovano visokotehnološko mesto. Danes ti predstavljamo nekaj najbolj futurističnih mest, ki bodo zgrajena v naslednjih desetletjih.

The Line, Savdska Arabija

The Line
Mesto bodo od zunaj obdajala ogledala. Foto: NEOM

Savdska vlada je ta teden predstavila vizualne podobe 170 kilometrov dolgega in 500 metrov visokega linearnega mesta, imenovanega The Line. V mestu bo lahko živelo devet milijonov ljudi. S pomočjo visokotehnološkega prometnega sistema bo prehod skozi mesto mogoč v le 20 minutah.

Saudi Arabia’s controversial mega-city project: The Line

BiodiverCity, Malezija

Ob obali malezijskega otoka Penang načrtujejo gradnjo mesta BiodiverCity, skoraj 2000 hektarov velikega naselja treh umetnih otokov.

BiodiverCity
Foto: BIG – Bjarke Ingels Group

Na vsakem otoku naj bi živelo od 15 000 do 18 000 prebivalcev, povezovalo pa jih bo avtonomno prometno omrežje brez avtomobilov. Stavbe bodo večinoma zgrajene iz kombinacije bambusa, lesa in betona, izdelanega iz recikliranih materialov. Okoli vsakega okrožja se bo razprostiral zeleni pas, ki bo podpiral biotsko raznovrstnost.

Nova glavno mesto, Egipt

Načrti novega glavnega mesta v Egiptu
Načrti novega glavnega mesta v Egiptu. Foto: SOM

Egipt gradi povsem novo glavno mesto, saj želijo razbremeniti hitro rastoči Kairo, sedanje glavno mesto. V novem mestu bo lahko živelo do sedem milijonov ljudi.

Ni pa Egipt edina država, ki bo zgradila novo glavno mesto. Gradnjo novega glavnega mesta na otoku Borneo je napovedala tudi indonezijska vlada. Glavno mesto Indonezije Džakarta je najhitreje potapljajoče se mesto na svetu. V obdobju desetih let med 2009 in 2019 se je namreč potopilo za 2,5 metra.

Smart forest city Mehika
Glavni pri načrtovanju mesta je italijanski arhitekt. Foto: Stefano Boeri Architetti

Smart Forest City, Mehika

V bližini mesta Cancun v Mehiki bo zraslo mesto, ki bo povezovalo bivanje ljudi z naravo. V mestu bo na 557 hektarih zasajenih 7,5 milijona dreves in drugih rastlin, ki bodo čistile zrak. Mesto bo zasnovano za 130 000 ljudi, ki bodo živeli v trajnostnih, z rastlinami pokritih stanovanjih.

Plavajoče mesto Maldivi, Maldivi

Plavajoče mesto Maldivi
Foto: Waterstudio

Zaradi dviganja morske gladine, ki je posledica podnebnih sprememb, naj bi bil velik del Maldivov do leta 2050 neprimeren za bivanje. Državna vlada je zato zasnovala plavajoče mesto, v katerem bo že leta 2024 v laguni blizu glavnega mesta živelo 20.000 ljudi. Arhitekti ga označujejo kot »prvo pravo plavajoče otoško mesto na svetu«.

Chengdu Future City, Kitajska

Chengdu future city
Foto: OMA

Mesto Chengdu Future City bo sodobno glavno mesto kitajske province Sečuan. Razprostiralo se bo na 4,6 kvadratnega kilometra. Načrtujejo mesto brez avtomobilov, do vseh na vsakem od šestih območij mesta bo mogoče priti peš v 10 minutah. Ostale dele mesta bo povezoval pametni prometni sistem z avtomatiziranimi vozili.

 

Prejšnji članekOcena filma: Plen
Naslednji članekNovi Huawei MatePad prinaša pametno pisarno prihodnosti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.