Ocena filma: Plen

Plen je peti film v franšizi Predator
Plen je peti film v franšizi Predator

Plen (Prey) je peti film v franšizi Predator in predhodnik vseh obstoječih filmov o smrtonosnem ubijalcu z drugega planeta. Režiser Dan Trachtenberg, ki je pred tem režiral 10 Cloverfield Lane in premiero serije The Boys, je dobil na prvi pogled enostavno nalogo. Posneti mora film, ki bo boljši od najmanj treh filmov v seriji in zmaga je dobesedno njegova. Glavna vloga je pripadla Amber Midthunder, ki igra Naru, pripadnico plemena Komančijev na začetku 18. stoletja. Že prvi napovedniki so dali vedeti, da bi lahko Plen bil prvi film o Predatorju po mnogih letih, ki bi bil dejansko kakovosten. Ali mu je uspelo?

Predator je franšiza, ki je bila dolgo v zatonu

Leto 1987 je prineslo enega najbolj znanih in legendarnih filmov v zgodovini. Predator z Arnoldom Schwarzeneggerjem je bil velik uspeh in še danes velja za enega najboljših akcijskih filmov. Vsekakor pa gre za enega izmed najboljših filmov z nezemljani. Džungla, enota vojakov in Predator. Tri leta kasneje je prispel Predator 2, proti kateremu se je tokrat sredi Los Angelesa boril Danny Glover. Zaradi prevelike spremembe v zgodbi in slabše splošne kakovosti filma, ima nadaljevanje zgolj kultni status. Sledili so Alien proti Predatorju, Alien proti Predatorju: Rekviem, Predatorji in Predator: Vrnitev. Z izjemo filma Predatorji, v katerem igra Adrien Brody, so šli filmi od slabega do groznega. Zadnji v franšizi je celo ponudil možnost, da se lahko vesoljcev ubranimo z avtizmom.

Zdaj smo v letu 2022, ko si filmski svet na vse pretege želi zajeti nekaj tiste slave, ki jo je imel ravno v času prvega Predatorja. Tistega tihega dogajanja in opazovanja goste džungle s strani vojakov še niso zajeli. In po štirih filmih padlih pričakovanj, medle kakovosti in slabih poskusov zajetja originala, je tu Plen. Prve fotografije in napovedniki so bili tako obetavni, da so nekateri pozabili, da je v glavni vlogi ženska. Da bi jih to motilo, bi morali pozabiti, da Arnold Schwarzenegger Predatorja ni premagal z mišicami, temveč s pametjo. A dovolj o tem. Franšiza je dojela, da se mora vrniti k originalu, če želi zadovoljiti svoje oboževalce in jih vrniti v džungelski svet.

Plen predstavi pleme Komančijev, ki se mora ubraniti

Leta 1719 želi mlada Naru, pripadnica plemena Komančijev, postati lovka kot njen starejši brat Taabe. Med lovom in varovanjem svojega plemena naletijo na veliko bolj razvito bitje, ki ni s tega planeta. Saj veš, klasična zgodba o Predatorju, ki bi jo povezali zgolj in le z originalom z muskularnim Avstrijcem v glavni vlogi.

Plen je daleč najboljši film v franšizi po originalu. Četudi se je film Predatorji zapisal s kakovostjo nad povprečjem, ga Plen preseže v praktično vsem, razen proračunu. In to pomanjkanje uporabi v svojo korist, saj tako dobimo nekatere izmed najboljših prizorov v franšizi. Tudi to načeloma ne bi smelo biti težko preseči, a štirje filmi pred Plenom kažejo, da je ta naloga bližje Sizifovemu delu kot pa enostavnosti.

Ko je najslabši del filma nekaj prizorov računalniško animirane živali, bi lahko že po tem ugotovili, da gre za precej soliden izdelek. Predator je ponovno strašen, ima svoj moralni kodeks in s svojimi pripomočki se prilagodi času v katerem ubija. Sam videz bitja je na trenutke veliko boljši, kot v samem originalu. K temu je pripomogel bivši košarkar Dane DiLiegro (igral tudi pri naših sosedih), ki je oblekel kostum vesoljskega plenilca. Prizori s Predatorjem so napeti, krvavi, akcijski in nasilni.

Amber Midthunder je v filmu Plen odlična kot lovka Naru

Plen z odlično glavno igralko in napetim dogajanjem

Amber Midthunder je v vlogi Naru prava heroina, ki vseskozi napreduje in se iz svojih napak tudi uči. Z njenimi neuspehi lahko tudi mi kot gledalec vidimo, kako se spreminjajo njene odločitve in napori. Družbo ji dela prikupen pes, ki je vedno najboljši način filma, da gledalca vklopi v dogajanje in grizljanje nohtov. Se bo psu kaj zgodilo? To vprašanje lahko pomeni prestop tiste meje, ki nas poveže s celotno zgodbo in končnim izplenom. Nekoliko slabši so edinole stranski liki, ki so daleč od zanimivih ali zapomljivih. Bolj gre za potrošni material filma, ki bi mu le v tem primeru nekoliko bolje dela kakšna dodatna minuta.

Plen je najboljši film v franšizi Predator po originalu, kar pomeni veliko in obenem ne pomeni nič. Končno lahko oboževalci teh filmov zadihamo in si oddahnemo od grozljivih katastrof v preteklosti. Obenem pa je ta vzpon kakovosti lahko še eno razočaranje, če bodo v prihodnosti ponovno zgrešili bistvo teh filmov. Režiser Dan Trachtenberg je ustvaril napet, akcijski, grozljiv in čustven film, ki je še kako vreden prostora ob legendi – v tem primeru originalu. Zaradi zgodovine franšize gre za enega najbolj presenetljivih filmov in korak v pravo smer za ustvarjalce najbolj učinkovitega ubijalca v vesolju.

Prey | Official Trailer | Hulu

Urednik portala Student.si

PREGLEJ PREGLED
Plen (Prey)
Prejšnji članekPomanjkanje vode v Sloveniji: »Sleherni v državi ima pravico do zdrave in pitne vode.«
Naslednji članekNajbolj futuristična mesta na svetu

Urednik portala Student.si

ocena-filma-plenPlen (Prey) je peti film v franšizi Predator in predhodnik vseh obstoječih filmov o smrtonosnem ubijalcu z drugega planeta. Režiser Dan Trachtenberg, ki je pred tem režiral 10 Cloverfield Lane in premiero serije The Boys, je dobil na prvi pogled enostavno nalogo. Posneti mora...

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.