Pomanjkanje vode v Sloveniji: »Sleherni v državi ima pravico do zdrave in pitne vode.«

Thirsty hiker scoops fresh water into cup from stream in mountains. Refreshment during hiking in nature
Foto: Zbynek Pospisil iz iStock

Ponekod v Sloveniji se spopadamo z veliko sušo. Problem so že naslovili na vladi in v posameznih regijah, nenazadnje tudi v slovenski Istri. Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved, direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj in podžupan Mestne občine Koper Janez Starman so si danes skupaj s sodelavci Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje so preverili aktivnosti za zagotavljanje zadostnih količin pitne vode.

Pomanjkanje vode v Sloveniji so preverili v slovenski Istri

Državni sekretar Rudi Medved je izrazil prepričanje, da se bo vlada, skupaj z lokalnimi skupnostmi in stroko, ki naj se poenoti, aktivno spoprijela s tem izzivom, tako da bi se lahko do prihodnjega leta določene zadeve že premaknile z mrtve točke. Sklep vlade je omogočil, da lahko prevoze poleg Slovenske vojske in gasilcev opravljajo tudi zasebni prevozniki. Zdaj dnevna količina prepeljane vode znaša 1800 kubičnih metrov vode, prevozov pa je na dnevni ravni 120.

»Svojo prisotnost s štirimi 10.000 litrskimi cisternami smo v tem tednu povečali še s tremi 7.000 litrskimi cisternami. Stalno rotacijo opravlja 21 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, skupaj s koordinatorjem, ki učinkovito koordinira delo z Upravo RS za zaščito in reševanje. Pomagamo tudi z logističnimi zmogljivostmi v vojašnici v Postojni, tako za Civilno zaščito kot za pripadnike na rotaciji,« je prisotnost Slovenske vojske komentirala podpolkovnica Nina Raduha.

Državni sekretar je za konec poudaril pomen pravice slehernega v državi do zdrave in pitne vode. Kot je pojasnil, je ta ne nazadnje zapisana tudi v ustavi. »Sleherni v državi ima pravico do zdrave in pitne vode.«

Children drinking water from public tap, Water scarcity impact concept.
Foto: piyaset iz iStock
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekLjudje nismo tako odporni na vročino, kot smo mislili
Naslednji članekOcena filma: Plen
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.