Najboljše terase ljubljanskih kavarn 2023

Ljudje na terasi ene izmed ljubljanskih kavarn
Foto: RomanBabakin iz iStock

Bodimo iskreni – arhitektura kavarne veliko prispeva k temu, ali radi zahajamo vanjo ali ne. In kaj je boljšega kot pa terasa, na kateri lahko preživimo sončne dni in tople večere, saj se ne da zanikati, da je na teh popolnoma drugačno vzdušje kot pa v notranjosti lokala.

To so najboljše terase kavarn v Ljubljani za leto 2023 po izboru In Your Pocket uredniške ekipe, strokovne komisije in mnenj domačinov.

1. Vrt Lili Novy

Vrt Lili Novy
Vrt Lili Novy Foto: on kaval-group.si

Zmagovalec v kategoriji je Vrt Lili Novy.

Če spremljaš veliko literarnih dogodkov, si zanj verjetno že slišal – ali ga celo obiskal. Poleg dogodkov, namenjenih prozi in poeziji, je v tej zeleni oazi organiziranih tudi veliko glasbenih večerov, v katerih lahko uživaš ob kozarcu vina, piva ali pa ob eni izmed mnogih Lolitinih slaščic iz njihovega sladkega kotička.

2. Grajska kavarna

Grajska kavarna
Grajska kavarna Foto: on ljubljanskigrad.si

Seveda se je na seznamu morala znajti tudi Grajska kavarna; kdo si namreč ne bi želel sedeti v objemu ljubljanskega gradu visoko nad mestom?

Morda je ravno zaradi tega razloga tako popularna lokacija za poroke – poleg tega pa dvorišče ponuja tudi veliko prostora, ki brez težav sprejme velike količine gostov.

3. Čolnarna Park Tivoli

Čolnarna Park Tivoli
Čolnarna Park Tivoli Foto: on Facebook

Na tej terasi poleg ribnika, obkroženi z naravo, obiskovalec nima občutka, da je v mestu. Ko si zaželiš nekoliko več miru za sprostitev, se naslednjič ustavi v Čolnarni. Zvečer pa ne pozabi ujeti sončnega zahoda, ki ga je s terase čudovito opazovati.

4. Platana

Platana
Platana Foto: on Facebook

Terasa Platane, locirane ob parku Zvezda, že od odprtja v poznih 60-ih letih velja za zbirališče najrazličnejših ljudi.

Takrat je bila prvi zasebni lokal v Ljubljani, kjer so se zbirali profesorji, študenti in umetniki vseh mogočih poklicev. To je bil prostor, kamor so se meščani prišli pokazat, ko so dobili nove obleke iz Trsta.

Še ena stalnica, ki se je obdržala, je ime, katerega vzrok je najboljše viden prav s terase: park poleg lokala je namreč poln platan.

5. Nebotičnik Café

Nebotičnik Café
Nebotičnik Café Foto: on Facebook

Nebotičnik je v 30-ih, ko je bil zgrajen, veljal za najvišjo stanovanjsko strukturo v Evropi.

Do danes mu je bil ta status seveda odvzet, nihče pa ne more zanikati, da je pogled s terase v najvišjem nadstropju stavbe še vedno dih jemajoč. 360 stopinjski pogled na Alpe in na ljubljanski grad kar naprej privablja nove obiskovalce, stare pa vleče nazaj.

6. Caffe Bienale

Caffe Bienale
Caffe Bienale Foto: on Facebook

Pogled na zelenje parka Tivoli je težko preseči, zato ni presenetljivo, da terasa kavarne Bienale privablja obiskovalce celo leto.

Ko greš naslednjič na sprehod po Tivoliju ali ko te pot popelje skozi park iz kakšnega drugega razloga, se ne pozabi ustaviti na pijači in sladkem prigrizku.

7. Nabrežje 15

Nabrežje 15
Nabrežje 15 Foto: on Facebook

Ne glede na to, ali si izbereš mizo v notranjosti lokala ali v zunanjosti, ne moreš zgrešiti; je pa terasa kot nalašč za opazovanje mimoidočih, saj je Nabrežje 15 locirano v središču Ljubljane.

Pozicija ob reki Ljubljanici in kozarec gin tonika (specializirajo se namreč v ginu) pa samo še izpopolnita izkušnjo.

8. Le Petit Café

Le Petit Café
Le Petit Café Foto: on Facebook

Verjetno je že vsak sanjaril o tem, kako v pariški kavarni pije skodelico kave z rogljičkom. V Le Petit Café lahko izpolniš te sanje; sicer res ni čisto isto (Pariz je vseeno Pariz), vendar pa za to izkušnjo vsaj ni potrebno kupiti letalske karte.

Kavarna, navdihnjena s strani pariških kavarn, poleg prigrizkov nudi tudi zajtrke, brunche in kosila, v katerih lahko uživaš na prikupni terasi na Trgu francoske revolucije.

9. Kavarna Lokus

Kavarna Lokus
Kavarna Lokus Foto: on kavarnalokus.si

Koseški bajer v spomladanskih in poletnih dneh postane zelo priljubljeno zbirališče za skupine prijateljev, zmenke in družine. Vseeno pa je dobro imeti prostor v bližini, kjer se lahko okrepčaš, ko postaneš žejen. Ta prostor je Lokus.

Terasa kavarne je obkrožena z naravo, tako da premik od bajerja ne predstavlja prevelike žrtve, saj lahko še vedno vpijaš sonce na svežem zraku.

10. Kiparna kavarna

Kavarna Kiparna
Kavarna Kiparna Foto: on Facebook

Kiparna je bila ena izmed prvih stavb v Sloveniji, narejenih iz dostavnih zabojnikov.

Prostorno dvorišče ji omogoča, da poleti gosti raznorazne glasbene, komične, filmske in kulinarične dogodke. Zunaj so tudi igrala, kjer se otroci lahko zamotijo, medtem ko starši uživajo ob pijači.

Anja Koglot

Junior novinar

VIRIn Your Pocket
Prejšnji članekIdeje za zaključni izlet
Naslednji članekIllyricvm, velike sanje malih proračunov

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.