Najboljši dogodki v Ljubljani v letu 2023

Ljubljana, Slovenia - March 5, 2011: Group of kurents are dancing and jumping, big bells, which are tied by the waist, are ringing loud. Viewers around them take pictures and laugh. Kurenti, according to folk tradition, chase away the winter and the cold.
Foto: DavorLovincic iz iStock

V Ljubljani skozi leto poteka kar nekaj dogodkov in festivalov, ki privabijo na tisoče obiskovalcev. Vodič In Your Pocket je sestavil seznanm najboljših dogodkov v Ljubljani za leto 2023. Vse od glasbe, filma pa do muzejskih trenutkov – to so najboljši dogodki Ljubljane v letu 2023, ki jih ne smeš zgrešiti.

Ana Desetnica

Ulični gledališki festival Ana Desetnica poteka na več lokacijah v Ljubljani. Vsako leto privabi radovedne oči, ki si želijo ogledati ulične predstave, klovne, cirkusante, žonglerje, hodce po vrveh, jedce ognja, glasbenike, plesalce in igralce iz Slovenije in drugih držav. Tudi letos bo festival potekal poleti.

Beautiful dancing girl on a street
Foto: yuriyzhuravov iz iStock

BIO Ljubljana – Bienale oblikovanja

Že vse od leta 1962 nas tako imenovani Biennale of Design v Ljubljani razvaja s svojimi dogodki in predstavitvami. Organizira ga Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Bienale je na svoje lastne oči videl prehod iz industrializacije in modernizma vse do vzpona discipline v vseh plasteh človeškega življenja.

Abstract 3d render, background design with black wavy lines
Foto: v_alex iz iStock

Glasbeni festival Druga Godba

Si vedel, da je festival Druga Godba prvi festival v naši regiji, ki je predstavil afriške, arabske in latinsko-ameriške umetnike še preden so v 80-ih letih postali megazvezde. Tega se še vedno drži festival Druga Godba, ki predstavlja točno to, kar smo opisali.

LJUBLJANA, SLOVENIA - FEBRUARY 19, 2017:  Shadow of unrecognizable person standing in front of the music, games and movies CD and DVD shop window in Ljubljana, capital of Slovenia
Foto: stevanovicigor iz iStock

Praznični december

Decembrski čas si zapomnimo po lučkah, stojnicah, kuhanem vinu in druženju v mestnem centru. Skozi celoten december potekajo dogodki, koncerti, prireditve in še kaj. Med vsemi najbolj izstopajo prižig lučk, prihod Miklavža in Dedka Mraza ter božični sejem.

LJUBLJANA, SLOVENIA, DECEMBER 2020: Tourists walk across a bridge and towards the massive Christmas tree in the middle of Preseren square. Masses of people explore the charming streets of Ljubljana.
Foto: helivideo iz iStock

Jazz Festival Ljubljana

Vsako leto Ljubljana gosti največje zvezdnike jazzovskega sveta. Več tisoč ljudi vsako leto obišče enega najboljših dogodkov v Ljubljani, ki je svoj prvi dogodek zapisal v šestdesetih letih. Kar je bilo nekoč festival, ki je predstavljal jugoslovanske jazz bande, je zdaj mednarodno priznan festival, ki privabi najboljše.

African jazz musician playing the saxophoneAfrican jazz musician playing the saxophone
Foto: GeoffGoldswain iz iStock

LIFFe – Ljubljanski mednarodni filmski festival

Dvotedenski filmski festival je za mnoge najbolj pomemben filmski festival v Sloveniji, vsekakor pa za tiste, ki so ga uvrstili na vodič In Your Pocket. Vsako leto so izbrani vrhunski filmi, ki navdušijo občinstvo.

Movie theater during the screening of an animated movie.
Foto: LeMusique iz iStock

Ljubljana Festival

Mnogi pravijo, da ga ni čez ljubljanski festival. Gre za osrednji kulturni dogodek v Ljubljani, ki traja približno tri mesece v času poletja. Glasbeni koncerti, opere, balet, gledališke predstave in še mnogo drugega. Ljubljana Festivala pač ne gre zgrešiti.

Ljubljana, Slovenia - January 23, 2018: The Slovenian Philharmonic Building on Congress square (Kongresni trg), University of Ljubljana and Ljubljana Castle in background.
Foto: _jure iz iStock

MENT

Zimski klubski dogodek s poletnimi »vajbi«. Vsako leto MENT gosti več kot 70 umetnikov iz vse Evrope, ki nastopajo po različnih ljubljanskih lokacijah. Kaj nam bo MENT prinesel v letu 2023 pa bomo še videli.

Concert crowd - picture with a lof of people dancing i a concert, night club with raised their hands up! Amazing colours!
Foto: TomasSimkus iz iStock

Muzejska noč

Muzeji in galerije širom Slovenije nudijo brezplačen vstop, kar pa še zdaleč ni najboljša plat tega dogodka. Odpiralni čas je podaljšan daleč v temno noč, kar obisku kulturnih institucij doda še dodaten čar, ki ga ne gre zamuditi.

Ljubljana, Slovenia - July 16, 2022: The Slovene Ethnographic Museum (Slovenski Etnografski Muzej) building, city landmark.
Foto: Artur Bogacki iz iStock

Filmi pod zvezdami

Le kdo si še ni želel ogledati filma v soju zvezd? Točno zato je tu ljubljanski dogodek Film pod zvezdami, kjer je vsako leto sestavljen seznam odličnih filmov, ki si jih ogledamo na grajskem dvorišču.

Ljubljana: Panoramic view of the internal yard of Ljubljana castle (Ljubljanski grad), with tourists on vacation.
Foto: florin1961 iz iStock

 

Urednik portala Student.si

VIRIn Your Pocket
Prejšnji članekAnonimne zgodbe: Zmenki, ki so šli narobe
Naslednji članekKljučna pomoč v negotovih časih

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.