Najpogostejša imena novorojenčkov v Sloveniji

Choosing baby name. Pregnant woman embracing her belly with question mark on it, panorama with free space
Foto: Prostock-Studio iz iStock

V letu 2022 je bilo v Sloveniji v primerjavi s prejšnjim letom za kar 7 % manj rojstev kot prejšnje leto. Na svet je v letu 2022 prijokalo le 17.627 otrok, tako se je prejšnje leto uvrstilo na 5. mesto na lestvici let z najmanjšimi števili rojstev v 101-letni zgodovini beleženja.

Najbolj priljubljena imena v letu 2022

Med tem, ko se pri deklicah najbolj priljubljeno ime čez leta pogosto spreminja, je med imeni za dečke še vedno popularno ime Luka. Tako se je lansko leto ime Luka ponovno povzpelo na sam vrh, saj je bilo rojenih 227 dečkov z imenom Luka. Za razliko od leta 2021, ko je bilo na 1. mestu priljubljenosti ime Filip, je Luka prevladoval kar 22 let pred tem. Starši pa so za deklice v lanskem letu najpogosteje izbrali ime Mia, tako je bilo poimenovanih 187 deklic. Poleg Mie so bila za novorojenke popularna imena Ema, Zala, Hana in Julija. Dečki pa so bili pogosto poimenovani tudi Nik, Filip, Mark ter Jakob.

baby, newborn, asleep
Foto: marvelmozhko iz Pixabay

Najvišje vrednosti po drugi svetovni vojni

Povprečna starost mater ob rojstvu otroka ostaja enaka že vse od leta 2019, saj so ženske v povprečju rodile pri starosti 31,1 leta. Matere prvorojencev pa so bile nekoliko mlajše, saj so prvega otroka v povprečju rodile pri 29,6 leta. Obe številki se lahko ponašata z nazivom najvišjih vrednosti po drugi svetovni vojni. Največ otrok so rodile matere, ki so bile stare med 26 in 32 let. Med tem, ko se je 7.534 otrok rodilo materam, ki so bile v zakonski zvezi, se je 57 % oziroma 10.093 otrok rodilo neporočenim materam.

Junior novinar

VIRstat
Prejšnji članekZaskrbljujoče zmanjšanje zaupanja potrošnikov prvič v letu 2023
Naslednji članekObjavljen razpis za Zoisovo štipendijo 2023/24!

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.