Zaskrbljujoče zmanjšanje zaupanja potrošnikov prvič v letu 2023

Inflation, growth of food sales or growth of market basket or consumer price index concept. Shopping basket with foods and coin stacks. 3d illustration
Foto: Bet_Noire iz iStock

Mnenje potrošnikov o gibanju cen v zadnjih 12 mesecih se je povzpelo na takšno raven, da je preseglo vse pretekle meritve. Vendar pa potrošniki nimajo več tako visokih pričakovanj o tem, da se bodo cene kaj kmalu spremenile. Kaj nam še razkriva kazalnik zaupanja potrošnikov?

Zaupanje potrošnikov se zmanjšuje

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je po zavzetem naraščanju vse od začetka leta dalje, v tem mesecu doživela svoj prvi padec. Zmanjšala se je namreč kar za 4 odstotne točke. Poslabšale pa so se vse štiri komponente kazalnika, in sicer: pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu, pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi in pričakovanja glede večjih nakupov.

Vse več ljudi občuti podražitve?

Posebno izstopa kazalnik gibanje cen, ki je od začetka merjenja, v zadnjih 12 mesecih dosegel kar najvišjo vrednost. Razkriva nam, da vse več potrošnikov občuti višanje cen. Zato je zanimivo dejstvo, da pa se število potrošnikov, ki so v pričakovanju višje stopnje inflacije, zmanjšuje. To nam sporoča kazalnik gibanje cen v prihodnjih 12 mesecih, ki se v zadnjem letu znižuje.

Letna raven zaupanja potrošnikov

Na letni ravni ostaja vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov enaka. V primerjavi s prejšnjim junijem je sicer bilo nekaj izboljšav na področju pričakovanj glede finančnega stanja v gospodinjstvu in glede gospodarskih razmer v državi. Poslabšala pa sta se kazalnika trenutno finančno stanje v gospodinjstvu in pričakovanje glede večjih nakupov.

Junior novinar

VIRstat
Prejšnji članekAstronomi odkrili eksoplanet, ki je ključ do razkritja skrivnosti vesolja.
Naslednji članekNajpogostejša imena novorojenčkov v Sloveniji

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.