Najsrečnejši narod na svetu je …

Kateri narod je najsrečnejši na svetu? Se srečo sploh lahko izmeri?

To je že 8. leto uspelo inštitutu Združenih narodov za trajnostni razvoj (United Nations Sustainable Development Solutions Network) v sodelovanju s fundacijo Ernesto Illy.

Enkrat letno, vse od leta 2012, objavijo »Poročilo o svetovni sreči« (World happiness report) o tem, katere države so najsrečnejše na svetu. Letošnje poročilo je obravnavalo 156 različnih držav, Slovenija se je uvrstila na odlično 44. mesto, na vrhu seznama pa so nordijske države.

Kaj se je upoštevalo?

Pri ugotavljanju sreče prebivalcev držav so se upoštevali različni kriteriji. Ti so življenjski standard, BDP (družbeni bruto proizvod) na prebivalca, socialna podpora države, pričakovana življenjska doba, možnost svobodnega odločanja, delež korupcije, zaupanje vladi, zdravje prebivalstva in drugi.

Top 10 držav s srečnimi državljani?

Med prvih 10 najsrečnejših držav so se uvrstile naslednje:

  1. Finska
  2. Danska
  3. Norveška
  4. Islandija
  5. Nizozemska
  6. Švica
  7. Švedska
  8. Nova Zelandija
  9. Kanada
  10. Avstrija
Slika ljudi, ki skačejo.
Na vrhu lestvice srečnih državljanov so Evropejci.

Evropa, sploh njen severni del, je torej kar srečen prostor po soncem.

Združeno kraljestvo se je uvrstilo na 15. mesto, visoko sta se uvrstili tudi Nemčija in Belgija (17. in 18. mesto). Združene države Amerike so na lestvici na 19. mestu, eno mesto pred Češko. Naša soseda Italija je 36. najsrečnejša država na svetu, Slovenci pa smo 44. Najbolj »nesrečni« so prebivalci Južnega Sudana (Afrika).

Finci najsrečnejši?

Finska se je za najsrečnejšo državo izkazala že lansko leto. Poleg visokega življenjskega standarda, socialne podpore, urejenega zdravstva in izobraževalnega sistema je dejstvo, da skoraj polovica Fincev daruje v dobrodelne namene: kdor pomaga drugim, naj bi se bolje počutil.

Slika finske pokrajine
Finska pokrajina: najsrečnejši so Finci.

Finska sicer nima najvišjega BDP na prebivalca, a imajo prednost socialna varnost, osebna svoboda ter dobro ravnovesje med zasebnim in poklicnim življenjem.

Denar ne kupuje sreče?

Združene države Amerike imajo najvišji BDP na prebivalca na svetu, a ostajajo na skromnem 19. mestu. Denar torej ni sveta vladar. Sreče ne more kupiti.

Slika plačilne kartice
ZDA imajo najvišji BDP, a niso najsrečnejši.

Kaj meniš ti? Smo Slovenci srečen narod?

Prejšnji članekŽeliš prevrednotiti svoje vrednote?
Naslednji članekKlasični modni kosi za vsako garderobo

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.