Največji nakupovalni centri: Od ledene ploskve, dinozavra do živalskega vrta

Z odprtjem novega nakupovalnega centra pri nas, smo sestavili seznam največjih centrov na svetu. Ne samo največjih, ampak tudi najlepših, modernih in zanimivih. Da si bomo vse lažje predstavljali, je površina celotnega ljubljanskega BTC 475 tisoč kvadratnih metrov. Tako boš videl, da imamo, ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi, prave malčke med nakupovalnimi centri.

Golden Resources Mall – Peking, Kitajska – 560 tisoč m²

Ima več kot tisoč trgovin. Ob odprtju leta 2004 so mu napovedovali več kot 50 tisoč obiskovalcev na dan. Tej številki se je le redko približal, saj je imel tudi manj kot 20 strank v eni uri. To so sedaj rešili s povezavami podzemnih železnic, in center je končno poln.

Golden Resources Mall
Golden Resources Mall

CentralWorld – Bangkok, Tajska – 550 tisoč m²

Odprt leta 1990, je še vedno največji nakupovalni center na Tajskem. V kompleks centra sta všteta tudi kino in hotel. Tako je njegova celotna površina več kot 800 tisoč m². Temu lahko prištejemo še več kot 500 trgovin in drsališče.

CentralWorld
CentralWorld

Berjaya Square – Kuala Lumpur, Malezija – 700 tisoč m²

Peta največja stavba na svetu in eden največjih nakupovalnih centrov na svetu. Ima več kot tisoč trgovin in več kot 70 restavracij, ki so del tega gigantskega kompleksa. Poleg IMAX kinematografov, je dom največjemu azijskemu notranjemu zabaviščnem parku. Cosmo World.

Berjaya Times Square
Berjaya Times Square

West Edmonton Hall – Edmonton, Kanada – 500 tisoč m²

Največji nakupovalni center v Severni Ameriki. Ima več kot 800 trgovin in 100 restavracij. Zraven je še 20 tisoč parkirišč, kar je vseeno premalo za več kot 100 tisoč dnevnih obiskovalcev. V centru je zaposlenih več kot 24 tisoč ljudi. Ima največji notranji zabaviščni park na svetu, največji notranji vlakec smrti na svetu in največje notranje jezero v Ameriki.

West Edmonton Mall
West Edmonton Mall

Kateri je največji?

Po površini, ki se oddaja, je to South China Mall, ki je z malo več kot 890 tisoč m² največji na svetu. Znan je tudi kot center duhov, saj je bil 10 let napolnjen le z nekaj trgovinami. Zakaj točno je do take praznine prišlo se ne ve, ampak v zadnjih letih naj bi se postavljal na noge. Prav strašne so slike nadstropij, kjer ni trgovin in ima izgled post-apokaliptične grozljivke. Ampak po celotni površini obstajata še dva giganta nakupovanja.

South China Mall
South China Mall

Dubai Mall – Dubai, ZAE – 1,2 milijona m²

Z več kot 1200 trgovinami je drugi največji center na svetu. Zraven je še hotel z več kot 250 sobami, 22 kinodvoran in več kot 150 restavracij. Ima tudi ledeno dvorano, kjer navijači gledajo tekme hokejske lige Emiratov. Poleg tega je dom več kot 300 morskim živalim v akvariju in podvodnem živalskem vrtu. SEGA Republic je odprla tematski park za igričarje, ki se je zadnja leta razširil tudi na VR tehnologijo. Kot zanimivost je v centru tudi pravo okostje Diplodoka, največjega dinozavra.

Dubai Mall
Dubai Mall

Iran Mall – Tehran, Iran – 1,95 milijona m²

Od letos je največji nakupovalni center na svetu v Iranu. Trenutno je v centru 700 trgovin, 200 restavracij, 12 kinodvoran (2 tisoč sedežev v eni), družinski park, muzej, galerije, bazar, perzijski park in trije hoteli z več kot 450 sobami. V centru je še 3 tisoč metrov velik park branja s približno 70 tisoč knjigami. Na strehi je športni kompleks za pohode, kolesarjenje in druge aktivnosti. Vključuje 15 igrišč, teniško igrišče, ledeno ploskev in plavalne bazene. V tem letu se bo odprl še drugi del, ki je velik 550 tisoč m².

Iran Mall
Iran Mall

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekUjeli močan ponavljajoči radijski signal iz oddaljene galaksije
Naslednji članekSex Education navdušuje z reprezentacijo vseh seksualnosti

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.