Napaka v Zdravstvenem domu, napačno cepivo

Closeup of doctor hand are vaccinations to patients using the syringe.Medical concept
Foto: Manit Chaidee iz iStock

Jeseni lanskega leta je v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica prišlo do neželenega dogodka. 29. 3. 2023 so namreč tamkajšnji zaposleni ugotovili, da so dijaki v okviru sistematskih pregledov namesto obnovitvenega cepljenja proti tetanusu prejeli samo pasivno zaščito ob morebitni okužbi.

Dijaki prejeli napačno cepivo

Dijaki bi morali dobiti zaščito proti tetanusnim toksoidom, prejeli pa so humane imunoglobuline proti tetanusnemu toksinu, ki ne sprožijo aktivnega imunskega odgovora organizma, ampak nudijo samo pasivno zaščito ob morebitni okužbi (te v primeru večje rane prejmejo vsi, ki so bili cepljeni z manj kot tremi odmerki cepiva oziroma je njihov cepilni status neznan). Imunoglobulini nevtralizirajo strup bakterije Clostridium tetani in se ohranijo v človeškem telesu do tri mesece. Zato dijaki še vedno potrebujejo tudi aktivno zaščito s tetanusnim toksoidom, ki je učinkovita deset let. Dijake so o dogodku obvestili in jih na ponovno cepljenje povabili v naslednjem tednu med 11. 4. in 14. 4. 2023.

Vodstvo zdravstvenega doma je o dogodku nemudoma obvestilo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Po natančnem pregledu in analizi dogodka so ugotovili, da zaradi tega dogodka ni bilo nobenih posledic za zdravje dijakov.

Sporočilo NIJZ Območne enote Maribor:

»Specifični humani protitetanusni imunoglobulini se uporabljajo ob pojavu tetanogene rane za neposredno zaščito oseb, ki niso ustrezno zaščitene proti tetanusu oz. je njihov cepilni status proti tetanusu neznan. Dogodek sedaj ne predstavlja pomembnega tveganja za zdravje tako cepljenih oseb. Razpolovna doma specifičnih humanih protitetanusnih imunoglobulinov je 3-4 tedne, tako da tako inducirana zaščita izzveni po nekaj mesecih.

Na NIJZ v tem obdobju nismo prejeli nobene prijave neželenega učinka po aplikaciji imunoglobulinov proti tetanusu. V zadnjih 10 letih smo prejeli skupno le 2 prijavi neželenih učinkov po aplikaciji imunoglobulinov proti tetanusu. V enem primeru je šlo za vrtoglavico in nerazpoloženost, v drugem primeru pa za alergično reakcijo z urtikarijo. V nobenem primeru ni šlo za resen neželeni učinek.

Dijaki morajo kljub prejetemu odmerku specifičnih imunoglobulinov proti tetanusu prejeti ustrezen odmerek cepiva proti tetanusu, kot je to predvideno v letnem programu cepljenja.«

Zdravsteni dom je že ustrezno ukrepal

V Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica so že izvedli interni strokovni nadzor, opravili razgovore z odgovornimi za dogodek in izvedli postopek v skladu z delovno-pravno zakonodajo. Pregledali so protokole, ki so ustrezni in opozorili zaposlene, da morajo dosledno upoštevati pravila stroke in varnostne protokole.

Zdravstveni dom Slovenska Bistrica, ki dogodek obžaluje in se zanj iskreno opravičuje, je tudi sklical sejo Sveta zavoda in obvestil župana Občine Slovenska Bistrica.

VIRGOV
Prejšnji članekLedena voda in zavestno dihanje z Emilom Ledenkom
Naslednji članekTop 5 kavnih napitkov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.