Top 5 kavnih napitkov

People drinking coffee high angle view
Foto: seb_ra iz iStock

Se tudi tvoj dan prične s šalico toplega kofeinskega napitka? Potem spadaš med več kot eno milijardo pivcev kave. Vsi oboževalci kave pa si med seboj niso enaki, nekateri jo radi pijejo brez dodatkov, nekateri z različnimi količinami in celo vrstami mleka, zaradi česar se je čez leta razvilo mnogo različnih vrst kavnih napitkov. Preberi si kateri spadajo med top 5.

1. Espresso

hd wallpaper, nature wallpaper, coffee

Espresso je najosnovnejša oblika kavnega napitka, prav tako je tudi najpreprostejši za izdelavo izmed kavnih napitkov, zato sploh ni presenečenje, da je ta mala šalica kave postala dnevna rutina mnogim ljudem. Kavni napitek je klasificiran kot espresso, ko čez mleta zrnja kave spustimo približno 30 mililitrov vroče vode, servira pa se ga v mali šalčki. Za tista jutra, ko pa potrebuješ malo več kofeina v svojem sistemu pa se lahko odločiš tudi za dvojni espresso.

2. Latte macchiato

Cafe latte macchiato layered coffee in a see through glass coffee cup. The cup has a white wooden background.

Osnova latte macchiata je espresso, ki ga previdno vlijemo v kozarec spenjenega mleka. Ta kavni napitek je popularen predvsem zaradi svojega prefinjenega izgleda, servira se ga namreč v visok prozoren kozarec, da lahko vidimo sloj pene, espresa in mleka.

3. Americano

Closeup glass of hot americano coffee on wood table with smoke, selective focus, vintage tone

Za Americano je značilno, da nima zelo močnega okusa po kavi, saj mu ob pripravi dodamo vročo vodo. Osnova za ta napitek je lahko espresso ali dvojni espresso, odvisno od preferenc, prav tako je od preferenc odvisno ali se ga servira v malo ali veliko šalico.

4. Kapučino

A cup of cappuccino with coffee beans
Foto: yktr iz iStock

Tudi če nisi poznavalec kave, skoraj zagotovo poznaš dve besedi v povezavi s kavo, in sicer espresso in kapučino. Pa si se kdaj vprašal, kaj sploh je v slednjem napitku? Kapučino je narejen iz enakih delov espressa, spenjenega mleka in sloja pene na vrhu. Če si tudi ti ljubitelj spenjenih napitkov je ta kot nalašč zate.

5. Bela kava

Coffee extraction from the coffee machine with a portafilter pouring coffee into a cup,Espresso poruing from coffee machine at coffee shop

Kot že ime narekuje, je ta kava svetlejše barve, to pa je zaradi velike količine mleka. Struktura samega napitka je podobna kot pri latte macchiatu, samo da je sam postopek priprave obrnjen. Osnova je espresso, kateremu dodamo spenjeno mleko.

Vredno je omeniti tudi, da se priprava kavnih napitkov razlikuje od kavarne do kavarne in od države do države, zato si nikar ne delaj sivih las, ko v kavarni prejmeš napačen kavni napitek. Namesto tega uživaj v napitku, saj je življenje prekratko, da se razburjamo zaradi polite kave … ali mleka, kot radi rečejo Angleži.

Tea Bobnar

Junior novinar

Prejšnji članekNapaka v Zdravstvenem domu, napačno cepivo
Naslednji članekXiaomi predstavlja serijo Redmi Note 12, ki uporabnike navdušuje z izjemno fotografijo

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.