Nasedli kit poln plastike

Plastike je spet v osrčju novic, saj je povzročila novo smrtno žrtev. V oceanu je vse več odpadkov, čeprav jih sami ne vidimo, ko gremo na morje. Največjo grožnjo namreč prinašajo morskim živalim.

Na obali Škotske so lokalni prebivalci našli truplo nasedlega kita. V sebi je imel za kar 100 kilogramov plastike. Največji delež so sestavljale ribiške mreže, vrvi, vrečke in kozarčki. Še posebej ribiške mreže predstavljajo nevarnost za kite.

Ti se namreč prehranjujejo s planktonom in v njihova odprta usta hitro zaidejo kosi različne plastike. Mreže so nerodne in velike, ko jih enkrat pogoltnejo, je ne morejo več spraviti ven. Nase pa seveda vlečejo še ostale odpadke.

Znanstveniki so sicer ugotovili, da plastika ni ovirala črevesnih poti, tako da je bil kit dejansko sorazmerno zdrav. Plastika je seveda morala vplivati na njegovo prebavo, saj je bila dobesedno zbita v ogromno kepo v njegovi notranjosti.

Ta dogodek zagotovo ni osamljen, opozarja pa na perečo težavo. Plastika je v naših oceanih in čeprav na nas mogoče nima neposrednega učinka, je ocean eden glavnih virov alternativne energije. Zanj bi tako morali precej bolje skrbeti.

Ko se torej naslednjič odpraviš na morje, pazi, da s plaže odneseš vse odpadke. Če pobereš še tuje, dobiš bonus točke.

Urednica revije Študent

VIRBBC
Prejšnji članekVid Valič: Tišina pomeni, da te ljudje poslušajo
Naslednji članekCenejše smučarske karte na ŠOU športu

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.