Vid Valič: Tišina pomeni, da te ljudje poslušajo

Vid Valič je eden najbolj znanih in uspešnih stand-up komikov pri nas. Trenutno zabava ljudi s predstavo Seks po slovensko, mi pa smo ga ujeli ravno pred nastopom. V odlični volji in z veliko smeha smo govorili o tradiciji, nastopih, Polesu, romantiki in temah za nastope, ki niso politični.

Si del najbolj znane igralske družine Valič. Si od majhnega vedel, da boš končal v tem poslu?

Na nek način zagotovo, ker sta dedek in oče igralca in sem z njima hodil na predstave. V tem poklicu sem že od malega kot opazovalec ali kot direktni udeleženec. To me je začelo zanimati in zdaj sem tukaj. Poleg tega pa je igralski poklic poleg zdravniškega tisti, ki se najbolj prenaša iz roda v rod. Nisem pa Borut Veselko, da bi bil doktor in igralec.

Ne še?

Sigurno ne. (smeh)

Častni doktorat. Harvard, Yale?

Za to bi moral pa narediti nekaj stvari, ki mi niso blizu. (smeh)

Kakšen je občutek biti del družine Valič. Je kaj drugače kot biti del normalne družine?

Hudo vprašanje (smeh). Zdaj več ne, ker me poznajo kot mene. Ko pa sem odraščal je bilo drugače, ker so se drugače obnašali že do mojega dedka. Dodaten plus temu je bilo vse objemanje, ki sem ga bil deležen kot otrok. Sem pa v prvem letniku padel slovenščino in kot sin in vnuk slovenistke, ter sin in vnuk igralcev je bil to kar kaos v hiši.

Med nastopom
Med nastopom.

Na tvoji spletni strani najdemo podatek, da si se izobraževal v Los Angelesu. Nam lahko kaj več poveš o tem?

V Los Angelesu sem preživel tri mesece in šel v tri različne igralske studije. En je bil res dober, veliko sem se naučil. Ostala dva sta bila pa pač simpatična. Plačaš neko vsoto za to, da ti gospod bere knjigo, ki si jo že večkrat prebral. Sem si ga pa zapomnil. Največ sem pa odnesel od tistega prvega, ki je bil res na nivoju. Naša mentorica oz. »acting coach« nas je res prisilila, da smo veliko delali in se tako tudi veliko naučili.

Zakaj si se odločil za stand-up?

Iskal sem svoj prostor pod soncem in komedija mi je bila vedno super. Všeč mi je bilo, da se ljudje smejijo mojim bedarijam. Pri 22ih kot igralec še dejansko nisem nič naredil. Sem pa potem videl nastop Robina Williamsa in sem si rekel, da nekaj podobnega že počnem v Improligi. Ne sicer tako dobro kot on ampak vseeno. Všeč mi je bilo kako lahko stand up na humorističen način prikaže dejanske probleme.

Kot se vpraša pevce, vprašam tebe. Kdo je bil in kdo še vedno je tvoj navdih v stand-up svetu?

Na začetku definitivno Robin Williams. Potem so bili še Chris Rock, Jerry Seinfeld, Eddie Izzard, George Carlin, Joe Rogan. Zdej pa Louis C.K., Dave Chapelle in Bill Burr. In tu se pojavi problem, ko se spomnim kakšne fore in se potem zdrznem: »Čaki mal, a je to že kdo povedu?« Na koncu, po nekaj urni raziskavi po internetu, pa ugotovim, da tega ni nihče rekel. Ko si že nekaj let v tem biznisu, se tako miselne igrice kar pogosto pojavljajo.

Peter Poles in Vid Valič
Peter Poles in Vid Valič.

Širša javnost te je spoznala kot voditelja v šovu Slovenija ima talent. Kako se zdaj spominjaš tistih oddaj in časov?

Povedano po pravici sem mislil, da bom delal bolj za odrasle pa je potem bilo treba delat bolj družinam prijazno ampak me ni motilo. Priložnosti, ki so se mi potem odprle so se tudi zaradi teh nastopov in za to sem hvaležen. Tudi delati s Petrom je bilo odlično in ostali so mi odlični spomini. Stvari so lahko romantične le če se končajo. Tako se je tudi najino sodelovanje.

Ali bosta kdaj v bližnji prihodnosti spet sodelovala?

Verjetno ne, vsaj ne v kratkem. Če ne zaradi drugega zaradi različnosti področij v katerih sva. Seks po slovensko in Dan najlepših sanj se sliši podobno ampak dejansko ni. (smeh). Slovenija je še vedno majhna in nikoli ne veš kdaj bo spet prišla nova možnost sodelovanja.

Denis Avdić in Vid Valič
Denis Avdić in Vid Valič.

Kako težko je bilo uspeti v Sloveniji kot stand-up komik?

Kaj pa vem. Naša generacija je imela srečo, da smo bili dejansko prvi, ki smo v Sloveniji pristopili k Stand-up komediji tako kot Angleži in Američani. Ne skozi nek lik, kot slovenski komiki pred nami ampak kot mi sami. Dejansko je šla linija samo gor zame in za večino mojih kolegov. Meni je potem še sodelovanje z Denisom (Avdić) pomagalo, prav tako Vid in Pero šov. Skratka, dela je dovolj, samo lotit se ga je treba. Moj cilj pa ni bil, da se čimveč pojavljam v medijih ampak da izpilim svojo veščino. Da bom, ko dobim priložnost, to opravil suvereno.

Kot eden najbolj znanih v tem biznisu, nam lahko ponudiš vpogled vanj. So kakšni mladi komiki, na katere naj bomo pozorni v prihodnosti?

Jih je nekaj, ki imajo zelo zanimiv pogled na vse in dobre materiale. Ne želim pa izpostavljati posameznikov, saj so na zelo majavi podlagi, če se tako izrazim. Če bodo še naprej pridni bodo uspeli, drugače pa vam bom sedaj našteval imena, ki mogoče čez leto sploh ne bodo več nastopali. Lahko si nadarjen, ampak če zraven ne delaš in nisi priden potem se lahko hitro najdeš v temi.

Kje iščeš in najdeš teme za svoje nastope?

V vsakem dnevu. Politike se izogibam, ker ne vidim poante v tem. Predvsem zato, ker je že nič koliko komikov govorilo o politiki, a se ni nič spremenilo. Verjetno bom o tem govoril, ko bom starejši. Mogoče kakšen »joke« vmes. Mi je pa všeč družbena kritika, ki jo tudi sam močno doživljam. Povezujem z dogodki, ki sem jih sam doživel in tako sem s šalo direktno povezan. Kako ljudje gledamo na stvari, kako pristopamo k problemom, česa se bojimo, kaj nas navdušuje, moško ženski odnosi ipd.. No, tu se vedno najdem in črpam iz tega.

Širjenje iz Slovenije. Te je kdaj mikalo?

Kot Stand up komik niti ne. Če si v Sloveniji priden je dela dovolj. Malo matematike npr.:  če je publike, ki te lahko gre gledat v Sloveniji recimo okoli 600 tisoč. Če grem po vseh kulturnih domovih me lahko vidi tudi 50 tisoč ljudi. Meni je to ogromno. Ogromen plus pri Sloveniji je naša velikost, no majhnost. V dveh urah sem iz enega na drug konec, za kar bi komiki v drugih državah ubijali.

Tvoj bodoči bivši mož
Tvoj bodoči bivši mož.

Za sabo imaš že kar nekaj turnej s predstavami. Katera je tista, ki ti je najbolj pri srcu?

Tvoj bodoči bivši mož. Ker sem bil prvič čisto sam pri temu in je le moj izdelek. To je moj zadnji uspeh. Predstava gre vedno v krivulji. Prvih sto nastopov gre gor, ker so te ljudje točno tisti, ki te želijo slišati. Potem se zniža krivulja, ker so te prišli gledat ljudje, ki te morda niti niso hoteli. (smeh)

Imaš kakšne nastope na katerih ti je kar težko nastopati?

To je težko reči, ker uživam v vseh. So pa tisti manj priljubljeni. Kakšne zadrte zabave kamor so ljudje prišli zaradi službe in ne zato, da bi se zabavali. Folk komaj čaka, da dobi hrano ti pa stojiš tam in govoriš fore ljudem, ki jih sploh ne zanimaš. Hrana, pijača, družba, ne pa Vid Valič. (smeh)

Začel si z novo predstavo, Seks po slovensko. Kaj lahko pričakujemo od nastopa?

Ful enega seksa. Kaj lahko pričakujejo? Mene. Moje anekdote, moje zgodbe iz bogatega in revnega seksualnega življenja. Odvisno iz katere smeri pogledaš. Upam, da veliko smeha in zabave.

Seks po slovensko
Seks po slovensko.

Tvoj nasvet za mlade?

Deli! (smeh) Ostani radoveden, dvomljiv in delaj to kar hočeš počet v življenju. Ne pričakovat, da ti bodo stvari padle v naročje, če ne boš nič naredil za njih.

Pa nasvet za mlade komike, ki si želijo uspeti?

Tudi delaj. In piši, preverjaj material in naj te ne bo strah le tega. S tem rasteš kot komik in človek. Misliš, da bo nekaj smešno ampak ugotoviš, da je smešno le tebi. Kar je tebi punchline, še ne pomeni, da bo nekomu drugemu tudi. Pa še to. Tišina pri nastopu ni nujno bavbav. Tišina lahko samo pomeni, da te ljudje poslušajo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKateri so najbolj težko pričakovani glasbeni albumi te zime?
Naslednji članekNasedli kit poln plastike

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.