Navijali bomo za mlade! Slovenija gosti 30. Balkansko računalniško olimpijado

BOI 2023
BOI 2023

Od 29. oktobra do 3. novembra bo v Mariboru potekala 30. Balkanska računalniška olimpijada (BOI 2023). Na tokratni olimpijadi se bo zbralo približno 70 tekmovalcev in 40 mentorjev iz 17 držav, dijaki pa bodo dva dni programirali po pet ur na dan na II. gimnaziji Maribor.

Balkanska računalniška olimpijada v Mariboru

Osnovni namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijske tehnologije med mladimi, individualno tekmovanje v programiranju pa je namenjeno srednješolcem in srednješolkam (do 19 let) iz držav Balkanskega polotoka.

Vsaka sodelujoča država tekmuje z ekipo štirih tekmovalcev, kot organizatorka pa ima Slovenija pravico do dveh ekip.

V slovenski prvi ekipi so:

  • Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), 
  • Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica), 
  • Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter 
  • Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija).

Drugo ekipo sestavljajo:

  •  Filip Štamcar, 
  • Tim Strnad (oba Gimnazija Vič) in 
  • Luka Heric (II. gimnazija Maribor) ter 
  • Jošt Smrtnik (Gimnazija Vič).

Mentorja sta dr. Marko Poženel in dr. Jelko Urbančič, predsednik znanstvenega odbora je dr. Luka Fürst, predsednik olimpijade pa dr. Borut Jurčič Zlobec.

Letošnja ekipa Slovenije, ki bo tekmovala na Balkanski računalniški olimpijadi, je že sodelovala na 35. Mednarodni računalniški olimpijadi v Szegedu na Madžarskem.

Ta se je zaključila v začetku septembra letos, na njej pa je član ekipe Jakob Žorž v konkurenci 360 dijakov iz 90 držav osvojil bronasto odličje. Tako kot leto pred tem sta tudi na tej olimpijadi največ znanja pokazala mlada programerja s Kitajske. 

High Speed Light Streaks internet data, blue colour, glow lines, background
Foto: pingingz iz iStock

Slovenci že pisali uspehe na računalniških olimpijadah

Lani je Balkanska računalniška olimpijada potekala v Bukarešti. Tam je najuspešnejši Slovenec Benjamin Bajd (takrat še dijak Gimnazije Kranj) osvojil že svojo drugo zlato medaljo (prvo je dobil leto prej na olimpijadi v Bolgariji), z njim v ekipi pa so bili takrat trije letošnji tekmovalci Jakob Žorž, Brest Lenarčič in Bor Brudar.

Mednarodna računalniška olimpijada (angleško International Olympiad in Informatics) je stara že več kot 30 let, kjer Slovenija vseskozi aktivno sodeluje. V Sloveniji je leta 2019 potekala tudi Evropska mladinska računalniška olimpijada (prav tako na II. gimnaziji Maribor).

Težave pri digitalni pismenosti v Sloveniji

Mladi sicer pogosteje uporabljajo sodobne tehnologije in pametne naprave. Njihova digitalna pismenost je sicer boljša kot pri drugih starostnih skupinah, vendar podatki kličejo k ukrepanju. Po podatkih Eurostata ima v Sloveniji le 63 odstotkov mladih med 16 in 24 let vsaj osnovne digitalne kompetence, kar je peti najslabši rezultat med članicami Evropske unije (EU). Ob tem le 27 odstotkov mladih v tej starostni skupini dosega raven digitalnih kompetenc, ki je nad osnovno ravnijo. 

Med splošno populacijo je digitalna pismenost še slabša. Približno 50 odstotkov ljudi v Sloveniji je digitalno pismenih, med starejšimi od 65 let pa je takih le 25 odstotkov.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekEU (še) ne bo uspela postaviti meje umetni inteligenci
Naslednji članekAlzheimerjeva bolezen je povezana tudi s črevesjem

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.