EU (še) ne bo uspela postaviti meje umetni inteligenci

Kako bo Evropa zamejila umetno inteligenco?
Kako bo Evropa zamejila umetno inteligenco? Foto: Rafmaster iz iStock

Dolgo pričakovani zakon EU o umetni inteligenci je še vedno v razpravi, saj se evropski zakonodajalci ne morejo dogovoriti o tem, kako urediti temeljne modele, in malo verjetno je, da bodo pred decembrom sprejeli uredbo.

Kot je prvi poročal Reuters, si Španija, ki je trenutno na čelu EU, prizadeva za bolj redno preverjanje ranljivosti in oblikovanje stopenjskega sistema regulacije glede na število uporabnikov, ki jih ima model.

A.I., Chat with AI or Artificial Intelligence technology. Man using a laptop computer chatting with an intelligent artificial intelligence asks for the answers he wants. Smart assistant futuristic,
Foto: Supatman iz iStock

Za december je dogovorjen sestanek, če se oktobra nobena od strani ne bo nič dogovorila. To je sprožilo zaskrbljenost, da bi lahko kakršno koli odločanje o zakonu preložili na naslednje leto. Evropski zakonodajalci so upali, da bodo zakon o UI sprejeli pred koncem leta.

Osnutek zakona o UI

Eden od osnutkov zakona o umetni inteligenci EU predlaga, da se od razvijalcev temeljnih modelov zahteva, da:

  • ocenijo potencialna tveganja,
  • testirajo modele v celotnem razvojnem procesu in
  • po objavi na trgu, preučijo pristranskost podatkov o usposabljanju, potrdijo podatke in objavijo tehnične dokumente pred izdajo.

Nekatera odprtokodna podjetja so pozvala EU, naj v razpravi upošteva manjša podjetja. Trdijo, da se nekaterim razvijalcem morda zdi izziv upoštevati pravila, zato je treba razlikovati med modeli neprofitnih ustanov ter hobisti in raziskovalci.

Številni vladni uradniki – tudi v ZDA – so izpostavili zakon EU o umetni inteligenci kot možen primer, ki bi mu lahko sledili pri pripravi predpisov o generativni umetni inteligenci. Čeprav je bila EU ena prvih regij, ki je razpravljala o predlagani zakonodaji, se je premikala počasneje kot nekateri drugi mednarodni akterji – kot je Kitajska, ki je svoja pravila sprejela avgusta letos.

VIRThe Verge
Prejšnji članekAli se obeta največji napredek v nevroznanosti? Videti je že tako
Naslednji članekNavijali bomo za mlade! Slovenija gosti 30. Balkansko računalniško olimpijado

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.