»Ni planeta B!«

Danes so se v več kot stotih državah in v več kot 1600 mestih po vsem svetu odvili podnebni protesti mladih, ki so se na ulicah zavzemali za prihodnost našega planeta. Pobudnica globalnega gibanja je le 16-letna švedska dijakinja Greta Thunberg, ki je zaradi aktivizma nominirana tudi za Nobelovo nagrado. Tudi v Sloveniji so se v različnih krajih zbrali ekološko ozaveščeni šolarji in šolarke. Največji protest se je odvil ravno v naši prestolnici, organizatorji pa ocenjujejo, da se ga je udeležilo okrog devet tisoč ljudi.

Med njimi je bila tudi ekipa revije Študent. Najprej smo dogajanje spremljali na Kongresnem trgu, kjer se je protest začel ob simbolni uri – 11.55. Ta ponazarja, da je skrajni čas, ko še lahko rešimo naš planet. To so poudarili tudi organizatorji protesta in mladi aktivisti, ki pa so v svojih govorih predvsem izpostavili, da je izjemnega pomena, da se borimo za našo prihodnost. »Štrajkamo, ker nas drugače ne poslušajo. Predlagamo zahteve in ukrepe, ker jih oni ne,« je med drugim omenila Gala Alica Ostan Ožbolt iz društva Mladi za podnebno pravičnost. Shod se je nato nadaljeval preko Prešernovega trga in Slovenske ceste do Državnega zbora. Mladi so izdelali številne transparente, shod pa so pospremili z bobnanjem glasnimi vzkliki »Ni planeta B!«

14-letna Klara

Pogovarjali smo se s številnimi mladimi, ki so se udeležili shoda. »Šola nam je dala to priložnost, da lahko gremo namesto pouka protestirati in da s tem naredimo neko spremembo.« je poudaril 15-letni Žan. Tudi 14-letna Klara je povedala nekaj besed: »Zdi se mi pomembno, da pokažemo tudi starejšim, da nismo ves čas na telefonih in računalnikih ter da nam ni vseeno za vse. Ni nam vseeno za našo Zemljo in zanjo smo pripravljeni marsikaj narediti.« Mladi pa so v Ljubljano prišli tudi od drugod. Med njimi je Matevž, 18-letni dijak, ki je na shod prišel z Bleda. »Zdi se mi samoumevno, da sem se udeležil tega protesta. To je verjetno največji problem našega sveta, a vsi to le ignorirajo. Upam, da bo ta mednarodni shod vsaj malo opozoril ljudi na to,« je izpostavil.

Po končanem shodu so predstavniki gibanja Mladi za podnebno pravičnost svoje konkretne zahteve tudi osebno predali predsedniku vlade Marjanu Šarcu. »Veseli smo da ste se aktivirali, da ste opozorili na to in verjamem, da ne bo ostalo le pri besedah, ampak bo prišlo tudi do dejanj,« je zatrdil.

Tudi v uredništvu revije Študent si močno želimo, da ne bo ostalo le pri besedah in upamo, da se bodo začele konkretne spremembe na področju okoljske politike. Nedvomno pa vas bomo o tem še obveščali!

Prejšnji članekŠtudent študentu: izogibanje intimnosti
Naslednji članekPrvi res pravi urbani pametni telefon

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.