Nizka smrtnost v Nemčiji pritegnila strokovnjake

V Nemčiji so do sedaj potrdili več kot 63.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo naj bi 560 ljudi. Nemčija je trenutno na petem mestu po številu okuženih na svetu, vendar ima najnižjo smrtnost od vseh desetih držav, ki jih je virus najbolj prizadel. Zakaj?

Razlika v smrtnosti

Nemški in italijanski prebivalci v povprečju spadajo med najstarejše v Evropi. Kljub temu se stopnji smrtnosti v državah močno razlikujeta – smrtnost v Nemčiji je 0,9 odstotna, medtem ko je v Italiji kar 11 odstotna. Bistveno nižja je tudi povprečna starost obolelih nemških državljanov.

zemljevid okuženih s koronavirusom
Zemljevid okužb s covid-19.

Razlogi

Strokovnjaki nizko smrtnost pripisujejo zgodnjemu in obsežnemu testiranju. Medtem ko so v Italiji primorani prioritizirati testiranje, lahko v Nemčiji testirajo večje količine ljudi. Nemčija ima veliko število postelj za intenzivno nego, kar pomeni, da so njihove bolnišnice znatno manj obremenjene, kot bolnišnice v Italiji.

Učinkovito testiranje

Nemci so bili eni prvih, ki so razvili zanesljivo metodo testiranja za covid-19. Do sredine marca naj bi po številu testiranih na prebivalca (2,023 milijona) zaostajali le za Združenimi arabskimi emirati, Južno Korejo in Avstralijo. Po podatkih Inštituta Roberta Kocha naj bi bili nemški laboratoriji sposobni izvesti 160.000 testov na teden.

laboratorij

Strokovnjaki opozarjajo, da se z večanjem števila ugotovljenih primerov statistična smrtnost niža. Kljub temu se je potrebno zavedati, da je Nemčija še v zgodnji fazi epidemije, in da se bo število smrtnih žrtev s časom le večalo.

Junior novinar

VIRTIME
Prejšnji članekSlovenke, ki so ustvarjale zgodovino
Naslednji članekNova pametna ura Huawei Watch GT 2e je pisana na kožo vsem športnim navdušencem
Tina Geč

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.