Slovenke, ki so ustvarjale zgodovino

A vintage photo portrait from 1914 of Gypsy family.
Foto: marlenka iz iStock

Dan žena praznujemo že od leta 1911 naprej, njegov namen je slaviti dosežke žensk, ki so bili stoletja prezrti. Marec v ZDA predstavlja mesec ženske zgodovine že tri desetletja in vsako leto ima svojo temo, letošnja je posvečena ženskam, ki so pripomogle k volilni pravici.

Ko pomislimo na pomembne ženske, so prva imena precej očitna: od Marije Terezije do Marie Curie, zgodovina je dejansko polna ženskih dosežkov. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da imamo tudi v Sloveniji nekaj uspešnih in neverjetnih žensk.

Ivana Kobilca (1861-1926)

To znamenito slikarko gotovo poznaš. V osnovni šoli smo si ogledovali njene slike, nekoliko manj pa smo se posvetili njeni osebni zgodbi. Dolgo je živela v tujini, od Pariza do Dunaja, in s tem pripomogla k prepoznavnosti Slovenije. Velja za najpomembnejšo slovensko slikarko in glede na omejitve žensk njenega časa je dosegla ogromno.

Zofka Kveder (1878-1926)

Je ena izmed prvih slovenskih pisateljic in publicistk, pisala pa je tudi o položaju žensk v družbi. Lotila se je tem, kot so pravica do dela, volilna pravica in pravica do izobrazbe. Poudarjala je pomembnost ženske emancipacije in tudi sama dajala zgled drugim.

Angela Vode (1892-1985)

Disidentka, komunistka, pisateljica, učiteljica, borka za pravice žensk in še bi lahko naštevali. Ta navdihujoča ženska si je prizadevala doseči enakost med spoloma in zavzemala se je za emancipacijo žensk. Če v življenju potrebuješ vzornico, je to odlična izbira.

Alma Karlin (1889-1950)

Alma sicer ni najbolje obvladala slovenščine, saj ji je bila nemščina bližje, je pa primerek navdihujoče zgodbe. Je namreč ena redkih žensk, ki je velik del sveta prepotovala sama. Učila se je veliko jezikov in tudi sama odprla jezikovno šolo in izdala številne knjige.

Ida Kravanja (1907-1979)

Slovenska Marilyn Monroe je zaslovela v samem vrhu evropskega filma. Dvakrat so jo celo povabili v Hollywood, vendar se žal ni odpravila čez lužo. Evropa je bila polna njenih oboževalcev in režiserji so bili navdušeni nad njeno lepoto in igralskimi sposobnostmi.

Kristina Gorišek (1906-1996)

Velja za prvo žensko v Jugoslaviji in na Balkanu, ki je leta 1932 poletela z letalom fizir FN. V tistem obdobju je bilo v Evropi samo 20 žensk letalk, zato je njen dosežek še toliko večji. Nevoščljivost drugih je sicer malo omejila njeno letenje, ki pa se je dokončno končalo z njeno poroko.

dr. Franja Bojc Bidovec (1913-1985)

Gotovo poznaš slavno zdravnico, po kateri je poimenovana partizanska bolnica. S svojim delom je pomagala rešiti številna življenja, seveda pa je velik dosežek že to, da je bila v tistem času izobražena zdravnica. Njena požrtvovalnost je še kako vredna pohvale.

Urednica revije Študent

Prejšnji članekElite vs. Sex Education
Naslednji članekNizka smrtnost v Nemčiji pritegnila strokovnjake

Urednica revije Študent

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.