Elite vs. Sex Education

Elite in Sex Education sta novejši Netlix seriji, ki se osredotočata predvsem na življenja srednješolcev. Kljub temu pa se v njiju prevererjeno da uživati tudi, če si polnoleten. Naj se ti spodnja primerjava pomaga odločiti, katera je bolj primerna zate.

Sex Education
Sex Education

Elite

Elite je španska serija, ki pripoveduje zgodbo dijakov elitne srednje šole Las Encinas. Serija je snemana v okolici Madrida. Dijaki Las Encinas večinoma prihajajo iz bogatih družin, nekateri njihovi sošolci pa so iz revnejših družin in imajo štipendije. Če temu dodamo še uniforme (ki za dekleta pomenijo mini krila), serija spominja na Rebelde.

Elite je sicer manj lahkotna serija kot Rebelde (in kot Sex Education). Nima veliko smešnih prizorov, ima pa zelo veliko drame. Korupcija, težave v družini, kriminal, ljubezenske težave in varanje so stalne teme. Predvsem pa seks. Kar se tiče različnih tipov seksualnosti, Elite diskriminira veliko manj, kot je na začetku tisočletja diskriminiral mehiški Rebelde.

Posebnost Elita je, da že v prvi epizodi napove, da se bo zgodil umor. Zgodba nato skače med sedanjostjo, torej policijskimi zaslišanji, in spomini, zaporedjem dogodkov, ki so vodili v umor. To da seriji zanimiv pridih kriminalke.

gejevski poljub

Sex Education

Tudi v Sex Education so glavni junak najstniki, prisotnega je veliko seksa ter različnih seksualnih usmerjenosti. Pogosto se drama tudi v tej seriji vrti okoli težav v družini in ljubezni, tu pa se podobnosti med serijama skoraj končajo. Sex Education ima popolnoma drugačen vibe kot Elite.

Sex Education je izjemno zabavna serija, ob dialogih med junaki se ob vsaki epizodi z lahkoto nasmeješ. Poleg tega se je z njimi lažje poistovetiti, saj se ne gibajo v noro bogatih, skorumpiranih krogih. Zdi se tudi, da imajo odrasli v Sex Education nekoliko pomembnejšo vlogo kot odrasli v Elite, vsaj kar se tiče Otisove mame.

Sex Education so snemali v Wye Valleyu v Angliji in Walesu in na bivšem univerzitetnem kampusu v Newportu. To nas pripelje do še ene podobnosti med serijama: ne dogajata se v velikih mestih, temveč na podeželju.

Sex Education
Sex Education

Katero naj gledam?

Če se želiš predvsem nasmejati, potem je Sex Education bolj primeren zate. V primeru, da te bolj zanimajo kriminalne serije in trilerji, boš verjetno bolj užival v Elite. Imej pa v mislih, da gre za najstniške serije; kar se tega tiče, je Sex Education bolj originalna in jo je lažje gledati tudi starejšim.

Seveda pa imej v mislih tudi jezik in kulturo serij: če se hočeš naučiti špansko, je Elite za to popoln. Odnesel boš veliko španskega slanga, pa tudi grdih besed. Če te bolj vleče britanska angleščina, ti bo Sex Education ponudil prav to.

Kateri del filma si zamudil?

Prejšnji članekSpomladanska priporočila: 6 živil, za katere ti bo koža hvaležna
Naslednji članekSlovenke, ki so ustvarjale zgodovino

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.