Nova Fakulteta ob obali bo osupljiva: Oglejte si fotografije

Nova Fakulteta za zdravje Univerze na Primorskem
Nova Fakulteta za zdravje Univerze na Primorskem Foto: on upr

Fakulteta za vede o zdravju bo dobila novo zgradbo! Tako narekuje Načrt investicij Univerze na Primorskem 2023-2030. To bo omogočilo izboljšanje kvalitete študija za sedanje študijske programe in snovanje novih, ki so nepogrešljivi za družbi. Storjen je bil prvi korak, podpis pogodbe o izdelavi projektne dokumentacije za rešitev, ki je bila izbrana v okviru javnega natečaja.

Zmagovalna stavba izbrana med dvema predlogoma

Konceptni videz nove Fakultete za zdravje
Konceptni videz nove Fakultete za zdravje Foto: on upr

Na kaj je bila pozorna žirija, ki je v pregled prejela dva elaborata?

Kot primarno kakovost rešitve zasledovala skladnost predloga z natečajno nalogo in željenimi kvadraturami, programsko organiziranost celotnega objekta, umeščenost objeta v prostor z dostopi, povezavami notranjosti in zunanjosti ter racionalnost konstrukcije in uporabe materialov.

In tako je zmagovalec postal IMP, d.d., družba za svetovanje, projektiranje, inženiring in gradnjo. Rektorica UP, prof. dr. Klavdija Kutnar, je podpisala pogodobo s predstavniki podjetja.

O izbrani stavbi, ki bo nova Fakulteta za zdravje

  • avtorja: Tadej Veber, univ. dipl. inž. arh. in Nataša Petrović, univ. dipl. inž. str
  • sodelavci: Sandi Pirš, univ. dipl. inž. arh., Anže Muršak, študent arh., Anja Flerin, študentka arh., Eva Rnjak, študentka arh., Gašper Novak, študent arh., Janez Gačnik, arh., Diana Kuznetsova, univ. dipl. inž. arh., Brina Meze, študentka arh., Milan Mihajlovski, arh., Sabina

Stavba je umeščena v prostor podrejeno, sledi zasnovi obstoječe horizontalne členitve dominante – bolnišnice Izola. Projekt skuša zasnovo »skriti« s pristopom plastenja, ki sledi plastnicam terena in se zliva z okoliškim terenom. Volumen je horizontalno členjen, vertikalni elementi fasade so delno zastrti s horizontalnimi lamelami, ki dodatno poudarjajo horizontalno členitev zasnove. Umestitev tako dosega želeni učinek plastenja. Terasasta zasnova zunanje ureditve se nadaljuje skozi transparentno in prehodno zasnovo pritličja. Terasa zadnje etaže je delno zazelenjena. V zgornjih etažah so predvideni odprti atriji.

Nova fakulteta v Izoli
Foto: on upr

Programski del je dobro obdelan, homogeno povezan in upošteva natečajno nalogo v celoti, saj je namembnost vsebinsko jasno opredeljena po nadstropjih, pri čemer ustvarja v pritličju veliko mero družabnega prostora za študente in druge uporabnike. Programski del je zelo funkcionalen z vidika izpolnjevanja ciljev programa in drugih dejavnosti fakultete.

S stališča upoštevanja zelene paradigme je objekt zasnovan dovolj trajnostno, s priložnostmi za nadaljnje dodelave. S svojo umestitvijo ustvarja dobro navezavo na zunanje zelene in tlakovane površine; dodatno tudi z zelenimi zalivi/terasami v objektu.

Elaborat je skladen s prostorskimi akti in aeronavtično študijo in ustrezen z vidika ocenjevalnih meril. Odlikuje se po dobri in dovolj racionalni umestitvi v prostor in razporeditvi programov, s čimer je v največji meri izpolnil zahteve natečajne naloge. Ocenjena vrednost investicije zmerno presega pričakovane okvire. Ne glede na potrebe po manjših dodelavah rešitve, elaborat prepriča strokovno žirijo kot najboljša rešitev.

Razstava, ki je pospremila podpis z zmagovalnim predlogom
Razstava, ki je pospremila podpis z zmagovalnim predlogom Foto: on upr

Natečajni elaborat po mnenju strokovne žirije taktno, izvirno in jasno združi prostorske danosti in programske zahteve v povezano in celovito prostorsko rešitev, ki kakovostno združuje vsebine v oblikovan volumen dobro povezan z zunanjim okoljem, s čimer nudi prijetno delovno okolje za zaposlene, študente in druge uporabnike. Zaradi vseh navedenih prednosti strokovna žirija natečajnemu elaboratu podeli najvišjo, prvo nagrado.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKoliko držav je v Evropi?
Naslednji članekJe tisk res stvar preteklosti?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.