Koliko držav je v Evropi?

Koliko držav je v Evropi?
Koliko držav je v Evropi? Foto: Bet_Noire iz iStock

Evropa je ena najbolj raznolikih celin na svetu, tako po svoji zgodovini, kulturi, kot tudi po politični ureditvi. A koliko držav dejansko spada v Evropo? To ni tako enostavno vprašanje, kot se zdi na prvi pogled.

Kje točno je Evropa?

V geografskem smislu, Evropa običajno obsega ozemlje od Atlantskega oceana na zahodu do Urala na vzhodu, in od Arktičnega oceana na severu do Sredozemskega morja na jugu. Vendar pa je določanje števila držav v Evropi lahko zapleteno zaradi različnih političnih, zgodovinskih in kulturnih dejavnikov.

Po koncu hladne vojne se je Evropa precej spremenila. Sovjetska zveza se je razpadla, kar je privedlo do nastanka več novih neodvisnih držav. Prav tako so se nekatere države zlile v nove politične entitete, kot je Evropska unija.

Najpogosteje se omenja, da v Evropi obstaja približno 50 držav. Vendar pa je to število odvisno od tega, kako se opredeljuje meja Evrope in kaj štejemo za suvereno državo. Številka se zniža na 44 držav, če odštejemo države, katerih prestolnica ni v Evropi.

Evropa ima nekaj najmanjših držav na svetu, kot sta Monako in Vatikan. Poleg tega so nekatere države, kot je Rusija, geografsko delno v Evropi in delno v Aziji. Obstajajo tudi države, ki so deloma priznane, na primer Kosovo, in druge politično sporne entitete, kot je Transnistrija.

Europe 3D
Foto: Nelson_A_Ishikawa iz iStock

EU in EEA

Poleg tega je Evropa dom različnih političnih združenj, kot je Evropska unija (EU), ki vključuje 27 držav članic. EU ni enaka Evropi, saj obstajajo države v Evropi, ki niso članice tega združenja.

Obstaja tudi Evropski ekonomski prostor (EEA), ki obsega države EU ter Islandijo, Lihtenštajn in Norveško. To pomeni, da te države sodelujejo v enotnem trgu EU, čeprav niso članice same unije.

Poleg tega so nekatere države, kot sta Turčija in Rusija, deloma v Evropi in deloma v Aziji, kar povzroča različna mnenja o tem, ali šteti te države kot evropske ali ne.

V skladu s tem je število držav v Evropi subjektivno in lahko variira glede na različne faktorje. Vendar pa je varno trditi, da Evropa vključuje več kot petdeset držav, ki se razlikujejo po velikosti, kulturi, zgodovini in političnih sistemih.

Prejšnji članekKaj sporoča Huawei s predstavitvijo v Dubaju?
Naslednji članekNova Fakulteta ob obali bo osupljiva: Oglejte si fotografije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.