Nova Slovenija: “Mladim svetujemo, da so do politikov zahtevni.”

Kakšno mnenje imajo stranke glede vključevanja mladih v politično dogajanje? Kaj nameravajo izboljšati na tem področju? V predvolilnih dneh na Študentu ponujamo odgovore strank na vprašanja glede problematike mladih.

Ali v svoj program vključujete tudi urejanje položaja mladih?

Vsi ukrepi Nove Slovenije so kot celota usmerjeni tudi k izboljšanju položaja mladih. Postavili pa smo si dva ključna cilja s tega področja:

– omogočiti boljše kratkoročne pogoje za mlade (višje neto plače in vplačilo pokojnin v II. naložbeni steber, stanovanja, ukrepi družinske politike in trg dela) in

– zmanjšanje izseljevanja mladih, kvalificiranih (izobraženih) kadrov v druge države.

Podatki nedvoumno kažejo, da je v Sloveniji potrebno vzpostaviti (pro)aktivno demografsko politiko, dva od ključnih ukrepov za podporo temu sta predstavljeni davčna in pokojninska reforma. S sprejetjem ukrepov bomo število odseljenih v tujino (emigrantov) do leta 2027 zmanjšali od 15.572 na ocenjenih 6.000 emigrantov, kar bo posledica izboljšanja pogojev za mlade z ukrepi izboljšanja poslovne in družbene klime, povišanja neto plač zaradi davčne reforme, nove pokojninske reforme (uvedba II. obveznega pokojninskega stebra) in uvedbe univerzalnega temeljnega dohodka za vsakega otroka.

Kakšne imate načrte za urejanje študentske problematike (študentsko delo, bivanje, prehrana)?

Zavzemamo se za krajše trajanje študija in čim hitrejše zaposlovanje mladih tako, da bi lahko hitro prišli do dragocenih izkušenj iz prakse. Bolj kot v ureditvi študentskega dela vidimo težavo v togi delovno pravni zakonodaji in visoki obdavčitvi plač. Delo prek študentske napotnice je enostavno in tudi relativno poceni, zato mu redne oblike zaposlitve težko konkurirajo. Treba je poenostaviti delovno-pravno zakonodajo in znižati davčno obremenitev plač, da bodo delodajalci lažje zaposlovali, mladi pa hitreje prišli do zaposlitve in prvih izkušenj iz prakse.

Ali se vam zdi, da se mladi danes dovolj zanimajo za politiko? Kaj bi lahko izboljšali na tem področju?

Mladi ne poznajo zakonitosti delovanja države, zato je težko pričakovati, da se bodo zanimali za politiko. Predlagamo, da se mladi v izobraževalnem procesu seznanijo z osnovnimi pojmi in zakonitostmi delovanja države.

Politika z zakoni neposredno odloča o življenju in prihodnosti mladih. Zato je nujno, da tudi mladi odločajo o politiki. Volitve so edina možnost, ko lahko neposredno vplivajo na politiko. Če se volitev ne bodo udeležili, bo politika še vedno obdržala enako moč in oblast, vendar pa bodo o njej namesto mladih odločili drugi. Mladim svetujemo, da so do politikov zahtevni, naj zahtevajo konkretne rešitve, ne zgolj predvolilnih bonbončkov. Tako bodo vsi politiki prisiljeni misliti resno.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.