Nova Veterinarska fakulteta: Tako bo videti 80-milijonski projekt

Nova Veterinarska fakulteta
Nova Veterinarska fakulteta Foto: on arhitektura-mj

Veterinarska fakulteta v Ljubljani bo dobila novo stavbo. Približno 80-milijonski projekt naj bi se zaključil sredi leta 2026, gradnja pa poteka že nekaj časa. Kako bo videti nova Veterinarska fakulteta?

Veterinarska fakulteta: Za gradnjo bo skrbelo podjetje Strabag

V juniju 2024 je rektor UL, prof. dr. Gregor Majdič s predstavniki podjetja Strabag, podpisal pogodbo o gradnji Veterinarske fakultete v Ljubljani. Ali si vedel, da gre za enega od treh največjih investicijskih projektov v državi v daljšem obdobju, sofinanciranjih iz proračuna in sredstev EU? Kot smo zapisali, je vrednost investicijo približno 80 milijonov evrov, EU pa ga sofinancira v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.

Prav rektor UL je ob podpisu dejal: »Nova veterinarska fakulteta bo velika pridobitev tako za študente kot za stroko, ki je v današnjem svetu vedno bolj pomembna s stališča koncepta enega zdravja, ki združuje zdravje ljudi, živali in okolja. Čeprav javnost veterino in veterinarsko fakulteto vidi pogosto le kot ustanovo za zagotavljanje zdravljenja živali, je veterinarska stroka mnogo več. Veterinarska stroka namreč skrbi za varno hrano, zdravo okolje in tudi dobrobit živali, vse te naloge pa bo v novih prostorih lahko opravljala boljše kot do sedaj.«

Videz nove Veterinarske fakultete
Foto: on arhitektura-mj

Prepotrebna novogradnja

Nujnost nove Veterinarske fakultete je dokazovala dotrajanost prostorov, ki so bili neustrezni za razvoj veterinarske znanosti in stroke. »Z novogradnjo bomo pridobili primerne prostore za izobraževanje naših študentov, tudi klinike in laboratorije za praktično usposabljanje, obenem pa bomo lahko lastnikom živali nudili še boljše storitve zdravljenja,« pojasnjuje dekanja Veterinarske fakultete UL, izr. prof. Breda Jakovac Strajn.

Za videz je poskrbel arhitekt Miloš Jeftič iz Arhitektura MJ projektivni biro, d.o.o.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članek7 filmov za ljubitelje Masterchefa, kuhanja, hrane in kulinarike
Naslednji članekHare Krišna: duhovno prebujanje prek prepevanja svetih imen

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.