Nova zapora za financiranje terorizma v Sloveniji

Black gun and weapon bullets on American dollars background. Military industry, war, global arms trade and crime concept
Foto: Ildar Imashev iz iStock

Vlada Republike Slovenije je na 38. dopisni seji sprejela predlog novele Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Predlog je vlada pripravila zaradi ugotovljenih neskladnosti med ukrepi s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma in standardi projektne skupine za finančno ukrepanje. Postopek ugotavljanja nepravilnosti in neskladnosti je vodil odbor strokovnjakov pri Svetu Evrope.

Terorizem v Sloveniji oziroma financiranje le tega

Moneyval, odbor strokovnjakov pri Svetu Evrope, ocenjuje skladnost ukrepov s področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma s standardi projektne skupine za finančno ukrepanje. V angleškem jeziku bi temu rekli FATF oziroma Financial Action Task Force.

Vlada želi tako z novelo zaradi ugotovljenih neskladnosti sistemsko zakonodajo uskladiti s standardom, nanašajočim na izvajanje poglobljenega pregleda strank, ki so politično izpostavljene osebe. Tako je predvideno, da morajo zavezanci za izvajanje pregleda strank poleg podatkov o izvoru sredstev pridobiti tudi podatke o izvoru premoženja. S predlagano novelo se ureja tudi izvajanje Uredbe 2018/1672/EU in uskladitev s standardom navedene projektne skupine, ki določa nadzor nad gotovino tudi na notranjih mejah Evropske unije, in ne le na zunanjih.

Kako ogrožena je Slovenija zaradi terorizma?

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve, Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in drugimi ministrstvi konec maja pripravila prvo verzijo Ocene ogroženosti Republike Slovenije zaradi terorizma za potrebe zaščite, reševanja in pomoči. Več o teroristični ogroženosti posameznih občin Slovenije si lahko prebereš v našem prispevku Katera slovenska občina je najbolj teroristična ogrožena?

Prva verzija Ocene ogroženosti Republike Slovenije zaradi terorizma
Prva verzija Ocene ogroženosti Republike Slovenije zaradi terorizma Foto: MartinFredy on iStock

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekGrozljiva fotografija na Nikonovem natečaju
Naslednji članekVelik uspeh slovenskih razvijalcev iger
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.