Grozljiva fotografija na Nikonovem natečaju

São Paulo, Brazil, October 25, 2016:Man photographing nature at Guapituba Park in the city of Santo Andre, Sao Paulo, Brazil
Foto: IltonRogerio iz iStock

Litovski fotograf divjine Eugenijus Kavaliauskas ni fotografiral hudiča, ampak je naredil bližnji posnetek mravljine glave. Posnetek je petkrat povečan pod mikroskopom in je na tekmovanje Nikon Small World Photomicrography Competizione 2022 osvojil Nikonov izdelek. Natečaj slavi umetnost fotografiranja pod mikroskopom, ki ljudem omogoča, da zajamejo podrobnosti, ki jih človeško oko ne more videti. Kavaliauskasova prijava je bila ena od 57 izbranih Slik odličnosti. Kavaliauskas je sicer prejel tudi druge fotografske nagrade za svoje posnetke.

Mravljo je fotograf postavil pod mikroskop

Strašljiva fotografija mravlje
Foto: Eugenijus Kavaliauskas on Nikon’s Small World

Kavaliauskas je za Insider povedal, da živi v bližini gozda, kar mu je olajšalo lovljenje mravelj. »Vendar je dolgočasno fotografirati mravljo, ki banalno teče po tleh,« je dejal Kavaliauskas. Zato je mravljo postavil pod mikroskop in naredil posnetke. »Vedno iščem podrobnosti, sence in nevidne kotičke. Glavni cilj fotografije je biti odkritelj,« je dejal Kavaliauskas. »Fascinirajo me Stvarnikove mojstrovine in priložnost, da si ogledam Božje načrte.« Na vprašanja o tem, kako je bila mravlja videti pod mikroskopom, je Kavaliauskas odgovoril, da »v naravi ni grozot«.

»Ko sem se začel ukvarjati z mikrofotografijo, sem tudi sam mislil, da so vsi hrošči videti malo kot pošasti,« je dejal nagrajenec. »Zdaj pa sem se navadil in sem presenečen, da je pod našimi nogami toliko zanimivih, lepih in neznanih čudežev.«

Grigorij Timin in Michel Milinkovitch prejela glavno nagrado

Sprednja tačka madagaskarskega velikega dnevnega gekona
Foto: Grigorij Timin in Michel Milinkovitch on Nikon’s Small World

Čeprav je slika presenetljiva, ni prejela glavne nagrade na natečaju. Kavaliauskas je za fotografijo mravlje prejel en Nikonov izdelek v maloprodajni vrednosti 35 dolarjev, najvišje priznanje in denarno nagrado 3000 dolarjev pa sta prejela Grigorij Timin in Michel Milinkovitch z oddelka za genetiko in evolucijo Univerze v Ženevi. Dvojec je posnel sprednjo tačko madagaskarskega velikega dnevnega gekona z bleščečimi, fluorescentnimi podrobnostmi.

»Ta posebna slika je čudovita in poučna, tako kot pregled kot tudi, ko jo povečamo na določenem območju, kar osvetli, kako so strukture organizirane na celični ravni,« je Timin povedal v Nikonovem sporočilu za javnost.

Odprte prijave za Nikonov natečaj 2023

Na natečaju za fotomikrografijo lahko sodelujejo vsi, ki se zanimajo za mikroskopijo in fotografijo, piše Nikon. Letos je tekmovanje potekalo že 48. po vrsti. Zmagovalni posnetki so bili izbrani med 1300 prijavljenimi fotografijami in razglašeni 11. oktobra. Na natečaju za leto 2023 zdaj sprejemajo prijave, ki jih je treba poslati v obravnavo do 30. aprila 2023.

VIRInsider
Prejšnji članekKateri so najboljši topingi za vročo čokolado?
Naslednji članekNova zapora za financiranje terorizma v Sloveniji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.