Novi korona dodatki, odškodnine pri cepljenju in pozabljeni študenti v vladnem predlogu

Vlada je na današnji novinarski konferenci predstavila sprejet zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja okužb, omilitev, obvladovanje in odpravo posledic covid-19. V predlogu najdemo nove dodatke za upokojence, samostojne podjetnike, invalide, civilno zaščito in druge. Študenti in dijaki dobijo dodatek le v primeru, da gre za prostovoljce v zdravstvenih ustanovah. Uvedle bi se tudi odškodnine za cepljene v primeru, da je bilo cepivo razlog za poslabšanje zdravja.

Korona dodatki za več skupin

  • Upokojenci s pokojnino, nižjo od 510 evrov, bodo dobili 300 evrov izrednega dodatka. Tisti, ki imajo pokojnino med 510 in 612 evri, bodo dobili 230 evrov. Prejemniki pokojnin od 612 do 714 evrov pa 130 evrov. Kot je dejal minister za finance Andrej Šircelj, naj bi bil dodatek izplačan že decembra.
  • Vladni predlog predvideva tudi enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov kmetom (nosilcem ali članom kmetije) z dohodki pod 591,2 evra, ki so stari več kot 65 let in niso prejemniki pokojnin.
  • Vlada predlaga dodatek za invalide v višini 150 evrov.
  • Plačilo bodo dobili tudi pripadniki civilne zaščite ter dijaki in študentje prostovoljci, ki pomagajo v zdravstvenih ustanovah. Dodatek bo znašal 30 evrov na dan za civilno zaščito in 25 evrov za dijake oziroma študente.

Podaljšanje turističnih bonov

Turistični boni (iz leta 2020) bi lahko bili podaljšani do konca junija 2022. Za letošnje bone pa tega ni treba urejati zakonsko, zadoščal bo sklep vlade, s katerim bodo BON21 podaljšali v naslednje leto.

Odškodninska odgovornost pri cepljenju ali zdravljenju z zdravilo za covid-19

Kot je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar je uvedba odškodninske odgovornosti in s tem sistema odškodnin brez krivde ključna pri ohranjanju zaupanja v varnost in kakovost cepiv ter zagotavljanju učinkovitega in celovitega izvajanja nacionalnega programa cepljenja proti Covid-19. Zato se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki so bili cepljeni in jim je nastala škoda na zdravju. Prav tako se uvaja povračilo škode tistim upravičencem, ki jim je zaradi uporabe ali aplikacije zdravila za zdravljenje covid-19, ki ima začasno dovoljenje za promet, nastala škoda na zdravju. Do odškodnine so upravičeni tudi ožji družinski člani.

Dodatek za karanteno

Plačilo samostojnim podjetnikom, kmetom in družbenikom enoosebnih družb, ki so v karanteni ali pa so v karanteni njihovi otroci. Poseben dodatek v višini 250 evrov za deset dni, 500 evrov za dvajset dni oziroma 750 evrov za en mesec.

Olajšanje nabave hitrih testov v gospodarstvu

Pomoč pripada podjetjem, samostojnim podjetnikom, zavodom, društvom, samozaposlenim in bo znašal 60 evrov na delavca. To je del olajšanja nabave hitrih testov za gospodarstvo.

Predlog zakona je bil predstavljen na vladni novinarski konferenci. Na povezavi je na voljo tudi posnetek novinarske konference in s tem predlogi, ki smo jih zapisali v prispevku. Še enkrat ponavljamo, da gre za predlog zakona in ne sprejetje zakona.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekAplikacija, s katero se naučiš novega jezika v treh tednih
Naslednji članekDo 2030 konec uničevanja gozdov?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.