Novosti na spletnem portalu Fran

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU je ob Ta veselem dnevu kulture tradicionalno predstavil novosti na spletnem portalu Fran. Novosti ne zajemajo le novih besed v Sprotnem slovarju slovenskega knjižnega jezika, ampak tudi Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov oz. pomenskih značilnosti pregovornih izrazov ter Slovar neglagolske vezljivosti. Na spletni strani te čaka tudi posodobljeni ePravopis, ki prinaša približno tisoč sto novih slovarskih sestavkov. Posodobljena pa je tudi zunanja podoba portala Fran, za katero je poskrbel Dušan Grobovšek. Ta uporabniku omogoča, da hitro najde željeno vsebino in vsebuje le najnujneše vizualne elemente.

Epidemiološko besedje

Prirastek Sprotnega slovarja slovenskega jezika je bogatejši za 153 novih besed, od katerih je polovica besed, ki se navezujejo na epidemijo koronavirusa. Nekaj teh besed lahko najdeš v t. i. koronskem Franu, ki je kot poseben dodatek izšel v prvem valu epidemije spomladi 2020. Slovar torej prinaša najnovejše besedje, kar se je pojavilo zaradi spremenjenih okoliščin.

Avtor slovarja, Domen Krvina, je poudaril, na novo nastalo »koronabesedje«, ki označuje zveze in tvorjenke povezane s prvim delom epidemije – koronabedak, koronadenar itd. Poleg tega so se tvorjenkam pridružile še besedne zveze in izrazi, ki jih uporabljajo v zdravstvu in so prišli v trenutnih časih v bolj splošno rabo.

Posnetek zaslona spletne strani Fran
Posodobljena spletna stran Fran

Dva povsem nova slovarja za slovenščino

Povsem nov slovar, ki se je pojavil na spletnem portalu, je Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov. Paremiologija je jezikovna disciplina, ki proučuje pregovore in sorodne žanre. Avtor Matej Meterc je pojasnil, da slovar vsebuje pregovore, reke, vraže, napotila, velerizme, antipregovore, frazeološke replike in druge žanre, ki jih preučuje paremiologija.

Druga novost pa je Slovar neglagolske vezljivosti, ki vsebuje 120 iztočnic, od katerih ima vsaka nekaj podpomenskih razdelkov. Andreja Žele je želela pod drobnogled vzeti neglagolsko vezljivost oz. valenco, ki je v slovarjih obdelana razmeroma redko.

Novi slovarski sestavki tudi na ePravopisu

Posodobljeni ePravopis in Pravopisne kategorije ePravopisa prinašajo približno 1100 novih slovarskih sestavkov. Sestavki se nanašajo na poglavje o zapisu male in velike začetnice in vključujejo imena pripadnikov skupin, gibanj, političnih strank, nagrajencev in redovnikov.

VIRSTA
Prejšnji članekTop 3 recepti za božične mug cakes
Naslednji članekPošta Slovenije: Pozor, prevara!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.