Občinam višje povprečnine, kaj to pomeni?

european banknotes forming the map of Slovenia
Foto: FJZEA iz iStock

Končno je znana višina povprečnin za občine za naslednji dve leti. Po dolgih pogajanjih med združenji občin in predstavniki vlade je bil dosežen dogovor o višini povprečnine za leti 2023 in 2024.

Višje povprečnine za občine v letih 2023 in 2024

Vlada naj bi prisluhnila občinam glede rasti cen in financiranja zakonsko določenih nalog, ki jih občine opravljajo. Po drugi strani pa naj bi občine razumele omejitve države glede na trenutne razmere. Občine in vlada naj bi bili z dogovorjeno povprečnino zadovoljne. Povprečnina za občine v letih 2023 in 2024 znaša 700 evrov.

Dogovor bosta potrdili še vlada RS in vodstva združenj občine.

Spomnimo, da je vlada že pred tedni predlagala zvišanje povprečnin slovenskim občinam. O tem smo pisali v prispevku Vlada predlaga višanje povprečnin občinam, a se je takrat govorilo o zvišanju na 667 evrov. Dogovor med obema skupinama je tako obroil še nekaj sadov več.

Povprečnina občine, kaj je to?

Za vse občine v Republiki Sloveniji, ne glede na njihovo raznolikost, velja enak sistem financiranja. Cilj je državljanom zagotoviti enake možnosti za zadovoljevanje skupnih potreb in interesov ne glede na to, v kateri občini prebivajo. Občine se financirajo z lastnimi viri, ti pomenijo več kot 90 % vseh virov, transfernimi prihodki iz državnega proračuna in s sredstvi EU, lahko pa se tudi zadolžujejo.

Občinam za izvajanje obveznih nalog država zagotavlja sredstva za financiranje na podlagi sistema primerne porabe. S tem jim je omogočena večja finančna avtonomija, tako pri pridobivanju teh sredstev kot pri njihovi porabi. V izračunu primerne porabe občin oziroma zneska, ki pripada posamezni občini, upoštevajo stroške tistih nalog, ki jih morajo občine opravljati na podlagi zakonskih predpisov. Postopek izračuna se začne z izračunavanjem povprečnih stroškov na prebivalca (tako imenovane povprečnine). Več o povprečninah pa v našem prispevku.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekČloveške možganske celice same po sebi znajo igrati igro Pong
Naslednji članekLexmark dviga nivo varnosti tiskalniških okolij

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.