Obsodba na smrt prek Zooma

Zaradi koronavirusa je mnogo sodišč zaprtih, sojenja pa se vseeno nadaljujejo. Vrhovno sodišče v Singapurju je tako moškega malezijskega rodu obsodilo na smrt kar preko video klica na Zoomu, za kar je Amnesty International državo že ostro kritiziral. Organizacija je obsodbo označila za kruto in nehumano.

Obsojenemu je ime Punithan Genasan, ima 37 let in je bil obsojen za prekupčevanje z mamili. Leta 2011 naj bi organiziral preprodajo heroina. Njegov odvetnik Peter Fernando je sicer izjavil, da ni nasprotoval izvedbi obsodbe prek Zooma, a več organizacij za človekove pravice je le-tej ostro nasprotovalo.

Vrhovno sodišče v Singapurju
Vrhovno sodišče v Singapurju

Chiara Sangiorgio, ki se na Amensty International ukvarja prav s smrtnimi obsodbami, je izjavila, da so te vedno krute in nehumane, ne glede na to, ali so podane v živo ali prek videa. Opozorila je tudi, da je ta primer še en opomin na to, da Singapur še naprej in v nasprotju z mednarodnimi zakoni in standardi preprodajo drog kaznuje s smrtjo.

Obsodba v Singapurju je že druga smrtna obsodba, ki je bila izvedena prek videa. Že v začetku meseca je bil moški v Nigeriji za umor v video klicu obsojen na smrt. Tovrstne obsodbe so zaskrbljujoče in pravičnost obsodbe na smrt na tak način je zelo vprašljiva, prav tako kot obsodba na smrt zaradi preprodaje drog.

VIRThe New York Times
Prejšnji članek7 pravil kombiniranja vina in hrane
Naslednji članek5 najprijaznejših zvezdnikov, ki jih svet obožuje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.