Ocena škode požarov na Krasu bo znana v prihodnjih tednih

Big forest fire and clouds of dark smoke in pine stands. Flame is starting to damage the trunk. Whole area covered by flame
Foto: Gilitukha iz iStock

Požar na goriškem Krasu je grozovit trenutek v zgodovini Sloveniji, škoda se bo popravljala še nekaj let, posledic pa bodo občutene še dlje. Vlada Republike Slovenije je bila seznanjena s prvo informacijo o požaru na Krasu in pristojnim ministrom naročilam da pripravijo oceno skupne neposredne škode. Kdaj bo znana ta ocena?

Ocena škode požarov na Krasu bo znana septembra

Na novinarski konferenci je spregovoril državni sekretar Črnčec, ki je dejal, da bo Slovenija za pomoč za odpravo škode zaprosila tudi evropski solidarnostni sklad. Vsa pridobljena sredstva bodo tako namenjena obnovi infrastrukture, poškodovane med divjanjem ognjenih zubljev. Spomnimo, da je naša država sredstva iz tega sklada prejela že štirikrat. Trikrat v primeru poplav in enkrat v primeru žleda – leto 2014. Pomoč je znašala 48 milijonov evrov v skupni višini.

Intervencija na požarnem še ni zaključena, državni načrt pa je še vedno aktiven. Temu navkljub je državni sekretar izrazil upanje, da bo kmalu prišlo do epiloga, ki bo sprožil celotno oceno škode požarov. Kot je povedal, naj bi se to zgodilo do sredine septembra.

V pripravi spremembe zakona o varstvu pred nesrečami

Do konca septembra bodo pripravljene tudi spremembe zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, s katerimi bo vlada razrešila tudi vprašanje nagrad prostovoljnim gasilcem in vsem, ki so bili aktivirani med gašenjem požara. Do nagrade bodo upravičeni prostovoljci, aktivirani na podlagi državnega načrta in vpoklicani s strani civilne zaščite.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekHitrejši vstop mladih na trg dela s povabilom za mlajše od 26 let
Naslednji članek30. julij – Svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.