30. julij – Svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi

Strong male hands cover little girl face with emotional stress, pain, afraid, call for help, struggle, terrified expression.Concept Photo of abduction, missing, kidnapped,victim, hostage, abused child
Foto: chameleonseye iz iStock

Danes, 30. julija, obeležujemo Svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi. Pred devetimi leti je Generalna skupščina Združenih narodov predzadnji dan julija razglasila za dan boja proti trgovini z ljudmi.

30. julij je Svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi

Letošnji Svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi se osredotoča na uporabo in zlorabo sodobnih tehnologij, ki jih trgovci z ljudmi vse pogosteje uporabljajo za pridobivanje in nadzor nad žrtvami, po drugi strani pa lahko pripomorejo k učinkovitejšemu preprečevanju trgovine z ljudmi, pregonu storilcev, identifikaciji žrtev trgovanja in njihovi zaščiti.

Organizirane kriminalne združbe svoje delovanje hitro prilagajajo družbenim, političnim, tehnološkim in drugim okoliščinam ter spreminjajočim vzorcem povpraševanja po storitvah, ki jih izvajajo žrtve trgovine z ljudmi. Digitalni prostor uporabljajo za novačenje in izkoriščanje žrtev, organizacijo njihovega prevoza in nastanitve, spletno oglaševanje in nadzor nad žrtvami ter za prikrivanje premoženjske koristi, pridobljene s kaznivim dejanjem. Informacijska tehnologija omogoča anonimen stik med storilci, žrtvami in uporabniki. Tisti, ki so še posebej izpostavljeni tveganju, da postanejo žrtve trgovcev z ljudmi na spletu, so otroci.

Organizacija Združenih narodov zato poziva države članice, da v boju proti trgovini z ljudmi usmerijo svojo pozornost tudi v kibernetski prostor in zagotovijo, da se nezakonita dejanja, ki se preganjajo zunaj spleta, učinkovito preganjajo tudi na spletu. V boj proti trgovini z ljudmi se mora aktivneje vključiti tudi zasebni sektor, še zlasti tehnološka podjetja.

Fearful rape victim, man holding her arm, black background
Foto: KatarzynaBialasiewicz iz iStock

Boj proti trgovini z ljudmi

Trgovina z ljudmi je fenomen, ki se pojavlja v vseh delih sodobne družbe, postaja strukturni element nekaterih gospodarskih panog, predvsem pa grobo posega v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznika, ki postane žrtev takega trgovanja oziroma izkoriščanja. V letu 2021 se je obeležitev osredotočala na strokovnjake, ki pri svojem delu prihajajo v stik s tem pojavom. To so tako organi preiskovanja in pregona kaznivih dejanj trgovine z ljudmi kot tudi zaposleni v različnih sektorjih, ki so vključeni v prepoznavo možnih žrtev trgovine z ljudmi ali v nudenje pomoči le-tem.

A 18-year-old guy protects himself with his hand with the inscription Stop isolated
Foto: Serghei Turcanu iz iStock

Ne postanite žrtev trgovine z ljudmi

 • Osebnih dokumentov in svojega mobilnega telefona ne izročajte nikomur.
 • Bodite previdni pri komuniciranju z neznanci prek spleta in uporabi socialnih omrežij.
 • Ne zaupajte neznancem, ki vam vsiljujejo pomoč, se pretvarjajo da so vaši prijatelji in vam izkazujejo pretirano pozornost.
 • Pri ponudbah za delo pridobite in preverite čim več podatkov o delodajalcu.
 • Bodite pozorni na osebe, ki vam ponujajo ali vsiljujejo prevoz, obljubljajo nastanitev ali delo.
 • Če potujete v avtu z neznancem, vprašajte za točen naslov, njegovo telefonsko številko in vztrajajte, da vam pokaže osebni dokument.
 • Dogovorite se za ceno prevoza pred odhodom.
 • Zapišite ali fotografirajte registrsko številko avtomobila in ju posredujte osebi, ki ji zaupate.
 • Med potovanjem ostanite v stiku z ljudmi, ki jim zaupate in jim javljajte, kje se nahajate.
 • V vsaki državi ali v okolju, kjer ste nastanjeni, se dobro pozanimajte, kje lahko poiščete pomoč, v kolikor bi jo potrebovali (policijska postaja, humanitarne organizacije..). Seznanite se z njihovimi lokacijami in kontaktnimi podatki.
 • Ukrepajte že ob prvih znakih prisile, nasilja ali sumljivih okoliščin.

Urednik portala Student.si

VIRUN
Prejšnji članekOcena škode požarov na Krasu bo znana v prihodnjih tednih
Naslednji članekTop 10 Latvija: Najlepše destinacije baltske države

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.