Top 10 Latvija: Najlepše destinacije baltske države

Pogled na mesto z neba ob sončnem vzhodu
Foto: Vivid_Cafe iz Pixabay

Latvija, ena izmed držav baltskega trojčka (skupaj z Litvo in Estonijo), se je v zgodovini večkrat borila za neodvisnost. A pestra zgodovina je le eden od razlogov za obisk te dežele. Drug razlog je očarljiva narava. Njeno pokrajino so preoblikovali ledeniki. Z nizkimi planotami in rahlo nagubanimi hribovji je pretežno ravninska država, saj se njen najvišji vrh Gaizinkalns dviga le dobrih 300 metrov nad morjem. Kljub zanimivim peščenim obalam lahko kopalke pustiš doma, saj je Baltsko morje vedno hladno. Latvijci zelo cenijo neokrnjeno naravo, zato ima Latvija kar štiri velike narodne parke. K lepoti pokrajine veliko prispeva dejstvo, da 44 odstotkov države prekrivajo gozdovi, veliko je tudi rek in jezer.

Če se odpravljaš na obisk baltskega trojčka ali pa je tvoj edini cilj Latvija, te spodaj čakajo destinacije, ki jih pri tem ne smeš zamuditi!

Mesto Jūrmala

Prelepo obmorsko letovišče je bilo dolgo časa zelo priljubljeno med prebivalci vzhodne Evrope, ki so se tja odpravili na dopust. Od Rige je oddaljeno le pol ure, od letališča pa dobrih petnajst minut. Najlažje ga obiščeš kar z vlakom iz glavne postaje v Rigi, ki odpelje vsakih 30 minut. Prepoznavno je po peščeni plaži, ki se razteza kar 33 kilometrov. Celo poleti pa ima voda v Baltskem morju le okoli 20 stopinj Celzija. V primerjavi z Jadranskim morjem, ki ima slanost 37 %, je Baltsko morje s 7 % skoraj povsem neslano. To je posledica številnih rečnih pritokov. V bližini je tudi precej zelenih površin, kot na primer Dzintari Forest Park z velikimi igrali v krošnjah dreves in sproščujočimi sprehajalnimi potmi med borovci. Jūrmalo se splača obiskati tudi izven poletne sezone, saj se spomladi in jeseni lahko odpraviš na lov za koščki jantarja, ki jih naplavi na obalo.

Sunrise on sandy beach of the Baltic Sea in Jurmala - famous tourist resort in Latvia, Europe
Foto: gorsh13 iz iStock

Bazilika Aglona

Bazilika Aglona je bila zgrajena v poznem baročnem slogu med leti 1768 in 1780, ko je prejšnja cerkev pogorela do tal. Zaznamujeta jo dva približno 60 metrov visoka stolpa. Notranjost je bila urejena v 18. in 19. stoletju in vsebuje številne značilnosti rokokoja. Med številnimi poslikavami, skulpturami in drugimi umetninami cerkev skriva tudi posebno ikono »Our Miraculous Lady of Aglona«, ki jo obiskovalci lahko vidijo med nekaterimi verskimi obredi. Ta naj bi imela skrivnostno moč zdravljenja.

Latvijske Benetke

Naravnost skozi zgodovinsko središče Kuldiga teče reka Alekšupīte in pri tem obliva številne stavbe, zato tudi vzdevek mesta: Latvijske Benetke. Majhno in privlačno mesto je že od nekdaj pogost motiv pesnikov in slikarjev. Trenutno je tudi med kandidati za vključitev na UNESCO-v seznam kulturne dediščine. Mestece je poznano po najširšem slapu v Evropi, ozkih uličicah in lesenih stavbah iz 17. in 18. stoletja. V starem mestnem jedru so ohranjene tudi zanimive enonadstropne hiše z rdečimi strehami in dimniki na sredini.

Venta Rapid waterfall, the widest waterfall in Europe and long red brick bridge in sunny autumn morning, Kuldiga, Latvia. Captured from above.
Foto: Bargais iz iStock

Nacionalni park Gauja – najbolj priljubljen v Latviji

Najbolj priljubljena turistična destinacija v Latviji je obvezen postanek za vse ljubitelje narave. Je največji in najstarejši nacionalni park v Latviji, ki ga odlikujejo velika biološka raznovrstnost, naravni izviri, slikoviti razgledi ter unikatni naravni, kulturni in zgodovinski spomeniki. Ustanovljen je bil leta 1973 in se razprostira na 90.000 hektarih. Med glavnimi atrakcijami so skale, pečine in jame, zgrajene iz rdečkastega, rumenega in sivega peščenjaka. Vzdolž reke Gauja se skriva tudi 19 starodavnih razvalin gradov, šest srednjeveških gradov in tri mesta: Straupe, Sigulda in Cesis. Vredno se je sprehoditi tudi po več kot 5 kilometrov dolgi poti Līgatne, ki je urejena na bregu reke Gauja in obiskovalcem predstavi latvijske divje živali. Čez dolino reke Gauja te lahko popelje tudi gondola in ti na več kot kilometer dolgi vožnji postreže z osupljivim razgledom. Zaradi številnih naravnih znamenitosti znotraj parka je en dan premalo za doživetje vsega, kar park ponuja.

Palača Rundäle na jugu Latvije

Palača z muzejem in vrtovi se nahaja na jugu države. Zgrajena je bila med leti 1736 in 1740 in je med najbolj izstopajočimi spomeniki baročne in rokoko arhitekture. Sobe v vzhodnem krilu palače so urejene in odprte za javnost, prav tako zunanji park v francoskem slogu. V parku so tudi vrt z vrtnicami, fontane in »zeleni amfiteater«. Vsako poletje park postane prizorišče Vrtnega festivala. Park je skupaj s palačo oblikoval Bartolomeo Rastrelli. Muzej s svojimi zbirkami in razstavami ponuja pogled v celotno zgodovino Latvije. Palača vsako leto gosti glasbeni festival in več recitalov klasične glasbe.

Palača in pred njo lepo urejeni vrtovi
Foto: Makalu iz Pixabay

Muzej Turaida Reserve

Muzej je del kulturne dediščine, ki na 42 hektarjih ponuja arheološke, arhitekturne, zgodovinske in umetnostne spomenike tudi iz enajstega stoletja. V muzeju lahko spoznaš zgodbe srednjeveških gradov in cerkva. Je najbolj obiskan muzej v Latviji.

Najlepše mesto v Latviji: Cēsis

Mesto Cēsis velja za eno izmed najlepših latvijskih mest in te bo s svojim romantičnim vzdušjem zagotovo očaralo. Simbol mesta so razvaline srednjeveškega gradu, ki skupaj s parkom poskrbijo za posebno atmosfero mesta. Tudi zgodovinsko središče mesta je ostalo praktično nespremenjeno od srednjega veka. Tako se še vedno lahko sprehodiš po tlakovanih ulicah med srednjeveškimi zgradbami z značilnimi rdečimi strehami in zagrajenimi dvorišči. O kulturni in zgodovinski dediščini mesta lahko še več izveš v muzeju umetnosti in zgodovine, ki se nahaja v novem gradu.

Blizu gradu je tudi cerkev St. John’s Church, ki je bila zgrajena konec 13. stoletja. Tam lahko prisluhneš zvoku slovitih orgel. Pri načrtovanju obiska tega srednjeveškega mesta ti je lahko v veliko pomoč tamkajšnji turistično-informacijski center, ki ponuja raznolike turistične programe s srednjeveško kulinariko in obiskom ene najstarejših pivovarn v Baltiku.

Pogled z neba na zasneženo mesto
Foto: Kristaps Ungurs iz Unsplash

Muzej na prostem v Ventspilsu

Muzej na prostem prikazuje različne vidike življenja latvijskih kmetov in ribičev. Med 600 eksponati je največji mlin na veter, najmanjša pa je igla, s katero so ribiči pritrjevali plovce na ribiško mrežo. Glavna atrakcija muzeja je ozkotirna železnica, ki te lahko popelje po 1,4 kilometra dolgi krožni liniji in 3 kilometre dolgi gorski liniji.

Sprehod po neokrnjeni latvijski naravi v nacionalnem parku Kemeri

Znotraj nacionalnega parka Kemeri poteka promenada iz lesa, tako imenovana the Great Kemeri Bog Boardwalk. Po njej lahko varno raziskuješ nacionalni park in si pri tem pozoren na mahove, borovce, grmičevje in divja zelišča. Park je zaradi pestrosti posebej zanimiv za opazovalce ptic. Spomine boš v fotografski objektiv najlepše ujel v jutranjih ali večernih urah, ko bo sončni vzhod oziroma zahod poskrbel za prelepo kuliso.

Prestolnica Latvije: Riga

Podnevi si oglej zgodovinske stavbe v slogu Art nouveau, ki so uvrščene celo na UNESCO-v seznam kulturne dediščine, največjo tržnico v Evropi in zgodovinsko središče Rige Vecrīga s številnimi kulturnimi znamenitostmi. Zvečer se prepusti živahnemu nočnemu življenju in si v enem izmed mnogih barov privošči domače pivo. Latvije praktično ne moreš obiskati, ne da bi se ustavil tudi v njenem glavnem mestu, v katerem živi tretjina prebivalcev države. Je največje baltiško mesto in geografsko središče Baltika. Skozenj teče široka reka Daugava, po kateri je poleti mogoče veslati, pozimi pa reka zamrzne in domačini na njej drsajo.

Dve veliki zgodovinski stavbi, pred njima mestni trg
Foto: AG-Pics iz Pixabay

Katere destinacije bi najraje obiskal ti?

Bonus pri obisku Latvije

Ker je Latvija leta 2014 kot denarno valuto prevzela EVRO, ti pred obiskom ne bo potrebno obiskati menjalnice.

Prejšnji članek30. julij – Svetovni dan boja proti trgovini z ljudmi
Naslednji članekAmazon Prime bo višal cene za več kot 40 odstotkov

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.