Opravljanje je ključno pri družbeni hierarhiji ugotavljajo raziskave

Close-up of a woman's ear and hand through a torn hole in the paper. Yellow background, copy space. The concept of eavesdropping, espionage, gossip and tabloids.
Foto: Oleksandr Shchus iz iStock

Opravljanje je ena izmed najbolj razširjenih aktivnosti, ki se pojavlja v različnih oblikah in situacijah. Čeprav se nam pogosto zdi neškodljiva aktivnost, ima lahko resne posledice za posameznika, ki je tarča govoric. Si vedel, da opravljanje lahko celo ustvarja družbeno hierarhijo?

Zakaj opravljamo?

Po mnenju antropologov je opravljanje izmenjava informacij o ugledu drugih članov skupnosti, a je manj jasno, kaj je zares namen govoric. Opravljanje naj bi pomagalo uveljaviti družbene norme, ali pa naj bi pripomoglo h krepitvi socialnih vezi med ljudmi, ki opravljajo. Obstaja pa še ena teorija, ki zagovarja, da obstaja povezava med opravljanjem in prejemanjem dodatnih sredstev.

Young business woman headed by wide open mouth shows tongue with text bla bla on blue color background. Trendy collage in magazine style. Contemporary art. Modern design. Gossip girl, rumors, chatter
Foto: Marina Demeshko iz iStock

Vpliv govoric na dodelitev sredstev

Ljudje ne govorijo o naključnih stvareh, zato opravljajo, da lahko med seboj tekmujejo za najrazličnejša sredstva. Pozitivne in negativne govorice namreč vplivajo na to, ali smo nekomu pripravljeni izplačati povišico ali celo dediščino. Tako so govorice, da oseba dobro dela pod pritiskom, povečale možnosti za dodelitev ugodnosti na delovnem mestu, v primerjavi z govoricami o družinskih odnosih.

Vpliv govoric v različnih kulturah

Kljub različnim kulturnim vzorcem obstaja univerzalna psihologija pri tem, kako ljudje podeljujejo ugodnosti na delovnem mestu. Raziskave so namreč pokazale, da imajo govorice v vseh kulturnih okoljih vpliv na to, ali bodo osebe dobile določene ugodnosti. Tako govorice vplivajo na prejemanje ugodnosti na delovnem mestu v ZDA, Indiji in celo v Afriki.

Male Coworkers Whispering Behind Back Of Unhappy Businesswoman Spreading Rumors And Gossips Standing In Modern Office. Sexism And Bullying Problem At Workplace Concept. Selective Focus
Foto: Prostock-Studio iz iStock

Junior novinar

VIRScience Daily
Prejšnji članekŠtudent priporoča: top knjige za ljubitelje zgodovine založbe Morfem
Naslednji članekOcena filma: Babičino seksualno življenje

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.