Pazljivo! Ukradenih milijon računov Facebooka

Oseba ima pred seboj prenosni računalnik z odprtim Facebook-om
Foto: Luca Sammarco iz Pexels

Facebook opozarja, da je bilo pred kratkim ukradenih kar milijon uporabniških računov preko lažnih mobilnih aplikacij. Gre za več kot 400 zlonamernih aplikacij, zakrinkanih v igre, urejevalnike fotografij in ostale praktične aplikacije. Uporabnike so privabile z lažnimi ocenami in mnenji »uporabnikov«, po nalaganju na telefon pa so od njih zahtevale prijavo s Facebook-ovim računom. Ta korak je razvijalcem aplikacij omogočil krajo osebnih podatkov z njihovega Facebook profila.

Facebook je že opozoril imetnike uporabniških računov

Aplikacije so sicer pri Applu in Googlu že odstranili, a se te v prvi vrsti sploh ne bi smele znajti v njihovih trgovinah. Incident je pomemben predvsem za Apple, ki je leta skrbel za to, katere aplikacije so sploh prišle do njihovega App Store-a. Zatrjevali so, da s tem uporabnike varujejo pred kibernetskim kriminalom in skrbijo za njihovo varnost, kar jim tokrat ni uspelo. Po drugi strani so jo uporabniki Play Store-a tokrat odnesli precej slabše. Izmed 402 škodljivih aplikacij, jih je bilo kar 355 za operacijski sistem Android in le 47 za iOS. Aplikacije za Android so zajemale cel spekter kategorij: igre, VPN-e, urejevalnike fotografij in celo horoskope. Uporabnike iPhonov pa so čakale aplikacije za urejanje poslovnih strani in oglasov.

V posnetku si lahko ogledaš, če Apple s svojo politiko delovanja dejansko bolje poskrbi za varnost uporabnikov od Androida.

Apple Vs Android | Which Is More Secure?

Če te skrbi, da je neka aplikacija sumljiva in bi lahko ukradla tvoje podatke, si preberi objavo Mete (nekdanji Facebook) o najpogostejših znakih tovrstnih aplikacij. Če aplikacija ne opravlja svoje funkcije, ima pomanjkljivo funkcionalnost pri prijavi ali veliko negativnih mnenj uporabnikov, je morda bolje poiskati varnejšo alternativo.

VIRThe Verge
Prejšnji članekIzmed petih ljudi bodo vsaj štirje enkrat v življenju okuženi z virusom HPV. Kako se lahko zaščitite?
Naslednji članek250 let suše v Koreji

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.