PCT in samotestiranje na fakultetah

PCT pogoj velja tudi na fakultetah po Sloveniji. S 14. septembrom je Vlada RS sprejela nov odlok o izpolnjevanju pogoja PCT za zajezitev širjenja korona virusa. Veljati je začel v sredo 15. septembra in slovenske univerze so hitro začele sporočati novico svojim študentom. Kako bo PCT pogoj oziroma njegovo preverjanje izgledalo na slovenskih fakultetah?

PCT pogoj za fakultete

Skladno z odlokom morajo PCT pogoj (prebolevnost, cepljenje in testiranje) izpolnjevati tudi študenti in študentke. Tisti, ki tega pogoja ne ne izpolnjujejo, se morajo 1x tedensko v enakih presledkih testirati s HAG testi za samotestiranje. Odvisno od fakultete pa bo to potekalo kar v prostorih fakultete same, kar je v nadaljevanju poimenovano kot samotestiranje.

Samotestiranje na fakultetah

Skladno z odlokom vsaki študentki in študentu pripada pet HAG testov za samotestiranje na mesec. Pridobijo jih v lekarni ob predložitvi kartice zdravstvenega zavarovanja, osebnega dokumenta, potrdila o vpisu ali študentske izkaznice.

Voditi morajo evidenco samotestiranj na evidenčnem listu, ki dokazuje izpolnjevanje pogojev za udeleževanje v študijskem procesu. Ta list so študentje in študentke prejeli po elektronski pošti, na voljo pa mora biti tudi v prostorih fakultet.

Samotestiranje na fakultetah
Samotestiranje na fakultetah

Kako izkazati PCT pogoj na fakulteti?

V prostore fakultet lahko vstopajo le osebe, ki izpolnjujejo pogoj PCT (osebe starejše od dvanajst let). Kako se določen pogoj izkazuje oziroma dokazuje pa lahko najdeš v spodnjem seznamu.

Pogoj prebolelosti

  • Dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni in ni starejši od 180 dni

Pogoj cepljenosti

  • Digitalno COVID potrdilo EU v digitalni ali papirnati obliki, ki je opremljeno s QR kodo (potrdila tretjih držav so veljavna, če so opremljena s kodo QR in vsebujejo enake podatke kot potrdilo EU in so izdana v angleškem jeziku)

Pogoj izpolnjujejo osebe, ki so prejele:

  • drugi odmerek cepiv Comirnaty (Biontech/Pfizer), Spikevax (Moderna), Sputnik V (Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology), CoronaVac (Sinovac Biotech), COVID-19 Vaccine (Sinopharm), Vaxzevria (AstraZeneca) in Covishield (Serum Institute of India / AstraZeneca) ali kombinacijo dveh predhodno naštetih cepiv;
  • odmerek cepiva Janssen (Johnson in Johnson / Janssen-Cilag).

Za tiste, ki lahko izkažejo prebolelost in so se v obdobju do 180 dni od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma od začetka simptomov cepili z enim od zgornjih cepiv, zadostuje že en odmerek. Status cepljenega se pridobi od dneva prejema cepiva.

Pogoj testiranja

Pogoj PCT izpolnjujejo tisti, ki so opravili testiranje na prisotnost virusa SARS-CoV-2 in je bil rezultat negativen. Veljavni so tako testi z metodo verižne reakcije s polimerazo (PCR) kot tudi hitri antigenski testi (HAG), če so opravljeni v državah članicah EU, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Bosni in Hercegovini, Izraelu, Turčiji, Kanadi, Novi Zelandiji, Ruski federaciji, Republiki Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike (če so opravljeni v drugih državah, so ustrezni, če vsebujejo vsaj enak nabor podatkov in če so opremljeni s QR kodo, ki omogoča preverjanje verodostojnosti, veljavnosti in celovitosti). Negativen rezultat testa HAG ne sme biti starejši od 48 ur, rezultat PCR testa pa ne starejši od 72 ur.

SAMOTESTIRANJE NA COVID-19 #SkupajZmoremo

Razlike med univerzami in fakultetami

V osnovi razlik ne sme biti. Edina razlika se izkazuje o procesu samotestiranja na posamezni fakulteti (za to glej spletno stran fakultete in obvestila referata na mailu).

Da ne bo prišlo do neželenih zapletov, vsa vprašanja, ki jih imaš glede dokazovanja PCT, naslovi na svojo fakulteto. Tam ti bodo pomagali in ponudili odgovore na vsa vprašanja.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPingvini bi lahko bili vesoljci
Naslednji članekSprejeta resolucija o pravicah LGBTIQ skupnosti
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.