Sprejeta resolucija o pravicah LGBTIQ skupnosti

Evropski parlament je na zasedanju v Strasbourgu sprejel resolucijo o priznavanju istospolne zakonske zveze in partnerske skupnosti po vseh državah v Evropski uniji. Po mnenju večine evropskih poslancev, bi morali zakonske zveze na enoten način priznati v vseh članicah. Poudarili so tudi pravice, ki jih imajo pripadniki skupnosti LGBTIQ, saj je v nekaterih državah to še vedno diskriminirana skupnost.

Sprejeta resolucija o pravicah LGBTIQ skupnosti

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu so evropski poslanci izglasovali resolucijo o pravicah skupnosti LGBTIQ v vsej Evropski uniji. Za resolucijo je glasovalo 387 poslancev, proti jih je bilo 161, glasovanja pa se je vzdržalo 123 poslancev. Od slovenskih poslancev sta proti glasovala Romana Tomc in Milan Zver (oba SDS/EPP). Glasovanja sta se vzdržala Ljudmila Novak (NSi/EPP) in Franc Bogovič (SLS/EPP). Za resolucijo pa so glasovali Klemen Grošelj, Irena Joveva (oba LMŠ/Renew), Milan Brglez  in Tanja Fajon (oba SD/S&D).

Zakonske zveze oziroma registrirane partnerske skupnosti, sklenjene v eni državi članici EU, morajo enotno priznati tudi v vseh ostalih članicah. Tako je osnovno mnenje poslancev in resolucije. Ob glasovanju so pozvali vse članice unije naj priznajo odrasle, ki so zapisani v otrokovem rojstnem listu, kot zakonite starše. Želijo, da imajo družine enako pravico kot družine staršev različnih spolov.

Evropski parlament v Strasbourgu
Evropski parlament v Strasbourgu

Diskriminacije LBGTIQ skupnosti po Evropski uniji

Zaradi možnih selitev iz ene članice, ki tako skupnost priznava, v članico, ki je ne, lahko nastane veliko zapletov. Otroci lahko ostanejo brez državljanjstva, družina pa je lahko izseljena. Na to so opozorili med samim glasovanjem v Strasbourgu, kjer so želeli enotnost Evropske unije v vseh pogledih življenja.

Poleg tega pa so pozvali k ukrepanju proti Poljski, Madžarski in Romuniji. V slednji vlada svoje zakonodaje »še« ni uskladila s sodbo EU sodišča. Le to je ugotovilo, da se določbe za zakonca iz direktive o prostem gibanju nanašajo tudi na istospolne pare. O situaciji na Poljskem in na Madžarskem smo v preteklosti že veliko poročali. Pripadniki skupnosti LGBTIQ se že predolgo spopadajo z diskriminacijo.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekPCT in samotestiranje na fakultetah
Naslednji članekMatePad 11 kot popoln pisarniški pripomoček
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.