Peta italijanska mafija

Val kriminala v Apuliji kaže na tako imenovano peto italijansko mafijo; prej spregledani skupini zločincev so strokovnjaki že pred leti začeli posvečati več pozornosti. Razlog za to je primitiven in brutalen način, na katerega ta deluje. Tako so preiskovalci poleg Cose nostre na Siciliji, ’Ndranghete v Kalabriji, Camorre v Neaplju in Sacre corone unite v južni Apuliji, identificirali še mlajšo mafijsko organizacijo na severu Apulije.

Nedavni zaskrbljujoči dogodki

Prvega aprila letos, ko je bila Italija sredi najbolj napetega boja s koronavirusom, je moški v zaščitni maski vstopil v dom za ostarele v mestu Foggia. Ni prišel zato, da bi obiskal katerega od oskrbovancev, temveč je na vrata nastavil eksploziv. Incident, v katerem na srečo ni bil nihče poškodovan, ni bil za lastnika doma, Luco Vigilanteja, nikakršno presenečenje. Dom za ostarele je namreč doživel bombni napad že januarja. Nekaj tednov pred tem je razneslo tudi avto njegovega brata Christiana. Brata sta priči na dveh sojenjih, ki vključujeta kriminalno organizacijo, za katero oblasti verjamejo, da je peta italijanska mafija.

Foggia
Foggia, Puglia.

Preiskave na sodišču so že nekaj časa nakazovale na mafijsko aktivnost na severu regije, a oblasti so to potrdile šele po treh eksplodiranih avtomobilih v Foggi in prvemu umoru v tem letu. Moški na skuterju je ustrelil 50-letnika, ki je sedel v svojem avtu. Ministrica za notranje zadeve, Luciana Lamorgese je po teh dogodkih v Apulijo poslala protimafijske preiskovalce.

Znaki delovanja organizacije so se v mestu Foggia kazali že nekaj let nazaj: leta 2017 in 2018 se je v regiji zgodil povprečno en umor na teden, en rop na dan in en poskus izsiljevanja vsakih 48 ur. Mafija iz Foggie naj bi bila relativno mlada; klani, ki jo sestavljajo, na tem teritoriju kljub temu delujejo že najmanj 30 let. Niso pa primerljivi z zgodovinskimi mafijskimi skupinami, kot sta Cosa Nostra in ’Ndrangheta. Gre za mafijo, ki jo karakterizirata visoka stopnja agresije, za primitivno organizacijo, ki po besedah glavnega mestnega tožilca Ludovica Vaccara s trupli hrani prašiče. Za skupino so značilna kruta dejanja, zaradi česar je nevarna.

VIRThe Guardian
Prejšnji članek5 najprijaznejših zvezdnikov, ki jih svet obožuje
Naslednji članekHuawei gradi brezhibno z umetno inteligenco podprto življenje

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.